Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbunjeni ribari

Nove uredbe EU: Visoke kazne za hrvatske ribare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo zbog razlike u nekoliko centimetara u veličini slova na plovilima, ribari bi mogli ostati bez pustih tisuća kuna. Prema novoj uredbi Europske unije ona za ribarice moraju biti pet centimetara veća i centimetar deblja od dosadašnjih.

Propisi s kojima bi ribari trebali biti upoznati sastavljeni su kroz 48 uredbi Europske Unije na čak 1700 stranica. Teško da će, kažu ribari, sve uspijeti pročitati i razumijeti. Stoga od mjerodavnih institucija očekuju upozorenja za svaku promjenu. Ne bježe od prilagodbi, pa čak ni od kazni u slučaju da su za nešto obavješteni a nisu to ispoštivali. Ali, kao u slučaju s veličinom slova ili oka mreže o kojima ništa nisu znali, ne žele izdvajati tisuće i tisuće kuna kako bi podmirili kazne.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe

Ministarstvo popustilo pritiscima: Mali ribolov ipak svima do 2015.

'Ništa to možemo bacit ča ili nekome dat da može pokrit karotu u vrtlu da ne dolaze vrapci', rekao je ribar Drago Šonja.

Zapleteni u mrežu europskih pravila ribari će skupo platiti neznanje. Najviše zamjeraju nadležnim službama. Nikavu obavijest o promjenama nisu primili.

'Unaprijed nismo to znali, sada kad su počeli nadzori i kažnjavanja onda smo doznali. Uvijek na lošiji način nego što smo trebali.', rekao je Vladan Bojić, predsjednik CEH-a Hrvatske.

Ribari smatraju da je prije kazni trebalo stići upozorenje. Prijelazno razdoblje u kojem bi se imali prilike prilagoditi i izmijeniti oznake.

Manji ulov ribe: Ribari se nadaju boljoj perspektivi

Prema hrvatskim propisima, do 12 m je ribarska brodica. Iznad toga brod. Europska unija ih dijeli do 17 i iznad 17 metara. Prema europskom propisu, za plovila duža od 17 m vrijede druga pravila. Visina slova i brojeva iznosi najmanje 45 cm a širina najmanje 6 cm.

Zbunjeni ribari pozivaju nadležne da zaustave prekršajne prijave. Ove promjene za ribare znače i velika ulaganja. Veličinu slova moći će još i zamijeniti po relativno prihvatljivim cijenama, međutim mreže kojima trenutno ribare morat će zamijeniti. A cijene mreža nisu male. Otprilike između tri i četiri tisuće eura po mreži. Svaki od njih raspolaže u prosjeku s tri do četiri mreže. Možete sami izračunati, to će ih u konačnici koštati između 9 i 16 tisuća eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene