Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili su priliku

NOVE PRILIKE ZA ZAPOŠLJAVANJE 'To će biti jedno novo iskustvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raduju se novoj suradnji. Za početak će se baviti administrativnim poslovima.

14 studenata s invaliditetom dobilo je priliku odraditi praksu u uspješnim tvrtkama diljem Hrvatske. Svjesni su da im je to velik korak na putu prema zaposlenju. Želja im je da se u poslovnoj zajednici proširiti svijest o zapošljavanju osoba s invaliditetom, te da se otklone predrasude, s kojima se, kažu naši sugovornici, još uvijek susreću.

Pročitajte i ovo Poticajna priča - 5 Osobe s invaliditetom Antonijeva borba traje 10 godina, a mogao bi biti inspiracija mnogima: "Imam i ja svojih mana, ali imam i želje i potrebe" Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe''

Unatoč cerebralnoj paralizi, studentica Barbara je dobila priliku za praksu.

'Nadam se da će mi puno pomoći jednog dana kada budem radila da već sada kao mlada osoba imam viziju kako će to izgledati kada budem u pravom poslovnom svijetu i mislim da bi takvih prilika trebalo biti više', rekla je Barbara Brečević.

Natpis na hrvatskom osvanuo u inozemnim zračnim lukama: Evo što poručuje mladim Hrvatima

Svjesna je da nažalost, još uvijek postoje predrasude pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

'I ovo je jedan od načina otklanjanja tih predrasuda. To će mi biti jedno jako novo iskustvo, ne čini mi se teško i nadam se da ću se dobro snaći u tome i da ću pomoći na način na koji mogu', kaže Barbara.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raduju se novoj suradnji. Za početak će se baviti administrativnim poslovima.

'Svaki posao osoba s invaliditetom može odraditi, a to vrijedi i za osobe koje nemaju invaliditet, ako ih staviš na pravo mjesto učinak će biti savršen, takva su naša iskustva s tim osobama', rekao je  Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Hrvatskoj ima više od 520 tisuća osoba s invaliditetom u prvih šest mjeseci ove godine posao je našlo njih više od 1000, odnosno, 84 posto više nego lani. Oko 4000 poslodavaca ispunilo je kvotu propisanu Zakonom o zapošljavanju osoba s invaliditetom, što je otrilike pola onih koji su to trebali napraviti.

'Svi oni koji imaju više od 20 osoba zaposlenih dužni su zapoliti jednu osobu s invaliditetom', rekao je ministar Mirando Mrsić.

Ako ispunite kvotu mi vam dajemo dodatne stimulanse, to je dakle 15 posto od bruti minimalne plaće, a ako ne ispunite 30 posto od bruto minimalne plaće.

No, čini se da se stvari ipak kreću prema naprijed i da će u Hrvatskoj u vrlo skoroj budućnosti osobe s inavaliditetom živjeti od svoga rada, a ne od socijalnih davanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene