Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novčane podrške

Kreću od Nove godine: Vlada ima nove mjere za borbu protiv nezaposlenosti, ali...

Nove mjere zapošljavanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nove mjere zapošljavanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nove mjere zapošljavanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nove mjere zapošljavanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nove mjere zapošljavanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nove mjere zapošljavanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nove mjere zapošljavanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
U borbu protiv nezaposlenosti Vlada od Nove godine kreće s novim mjerama. Povećavaju se novčana sredstva za one koji sami žele pokrenuti posao. Ipak, poslodavci ističu kako je to tek kratkoročna mjera i po tko zna koji put zahtijevaju veće porezno rasterećenje.

U 58. godini života Bulka Mećava ostala je bez posla, ali nije joj trebalo dugo da krene dalje. Od države je uzela 25 tisuća kuna i pokrenula svoj posao.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić i Sabina Tandara Knezović GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Benčić otkrila kako je propala točkasta koalicija i poručila: "Od manjina tražimo principijelnost" Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate"

"Jedan dio sredstava sam uložila u opremu prostora, i ono što mi je nužno, mašina, blagajna, a jedan dio je bio za davanja prema državi", rekla je Mećava.

Mjeru samozapošljavanja Vlada će od iduće godine udvostručiti, te će ona iznositi 50 tisuća kuna. S tim iznosom gospođa Bulka posao bi podigla na višu razinu.

"Možeš razvijati svoje ideje, bile kreativne bile bilo kojeg tipa. i to u svakom slučaju bi pomoglo, jer bi jedan dio novaca mogao bolje ulagati za dalje. Čim je više, to je veća mogućnost da se proširi posao i da se još neko zaposli", rekla je Mećava.

Osim više novca za samozapošljavanje, država od 2018. priprema još noviteta na tržištu rada. Na stručno osposobljavanje moći će se uzeti dvije osobe, a uvodi se i program pripravništva.

"Gdje se obično daje 70 posto plaće, a država namjerava sufinancirati taj dio, znači da bi opet potakla poduzetnike da uzimaju mlade ljude bez iskustva, jer mlada osoba bez iskustva nije baš najviše atraktivna na tržištu rada, ne zna raditi", rekla je Anny Brusić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ipak, sve ove mjere neće donijeti puno, smatraju poslodavci, ako država pod hitno ne promijeni poreznu politiku.

"Poduzetnici početnici tek nakon godinu, dvije dana počinju ostvarivati neke prihode i zato se brojne zemlje odlučuju da poduzetnicima početnicima, da ih u potpunosti oslobode plaćanja poreza, to bi u našoj zemlji bila značajna mjera", kaže Brusić.

Kroz novi sustav mjera, država će sufinancirati i osobe starije od 30 godina koje su se tijekom rada prekvalificirale, ali samo u djelatnostima zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. Njima će država plaćati maksimalno polovicu minimalne plaće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene