451563
451563
451563
451563
451563

ZA HRVATSKU NEPOJMLJIVO Zemlja u kojoj se za dobru ideju uvijek nađe novac - ako propadate uskače država

  • , 26.09.2016., 21:22
  • Autor:
  • komentara

U Izraelu ovaj tjedan počinje najveći svjetski sajam inovacija i visokih tehnologija. Dronovi, roboti, virtualna stvarnost - sve to čeka više od 15 tisuća posjetitelja koliko ih se očekuje na sajmu.

 
 
 
 
Svjetski sajam inovacija u Tel Avivu (Video: Dnevnik Nove TV)
Svjetski sajam inovacija u Tel Avivu (Video: Dnevnik Nove TV)

Prije službenog otvaranja, neke od najistaknutijih svjetskih startup tvrtki u Tel Avivu je posjetio Ivan Forjan.

Lete pola sata, u radijusu od 5 kilometara. No, od ostalih dronova izraelski se razlikuju po tome što njima ne upravljaju ljudi, već računala.

'Mi ih programiramo kako želite, a zatim vi odaberete misiju koju dron mora odraditi i to je to', objašnjava Ran Krauss, vlasnik tvornice.

Jedan od najperspektivnijih izraelskih startupova trenutno vrijedi više od 30 milijuna dolara, a njihovi dronovi lete po Izraelu i Australiji. Uskoro će se prodavati i u Singapuru i SAD-u.

'Vlada nam puno pomaže kroz razne programe, ulažu u nas konstantno', rekao nam je Krauss.

Osim u dronove, Izraelci puno ulažu i u koncept proširene stvarnosti. Uz naočale vidjeli smo slijetanje svemirskog broda na radni stol.

'Ovo možete koristiti primjerice kada kuhate. Samo stavite naočale i ispred očiju vam se pojave recepti i upute. Primjene su višestruke', objašnjava inženjer Elad Cohen.

Izrael je država koja najviše u svijetu ulaže u istraživanje i razvoj, čak 4,3% BDP-a. Za usporedbu, Hrvatska ulaze manje od 1%. Upravo od tih ulaganja, Izraelci imaju višestruke koristi - primjerice, Tel Aviv je kompletno pokriven wi-fijem, pa svi imaju besplatan internet.

'U Izraelu cijenimo učenje i one koji traže inovativna rješenja. Nemamo puno prirodnih resursa pa ulažemo u ljude i dobre ideje', objašnjava Ran Natanzon iz ministarstva vanjskih poslova.

U Izraelu ima oko 5 tisuća startupova. Ako vam i ne krene najbolje, čak i ako ste na rubu propadanja, nema veze - uskočit će država, jer za dobru ideju uvijek će se naći novac. Za hrvatske prilike - nepojmljivo.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se