Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MORH nabavio tri nova Air Tractora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor o nabavi triju protupožarnih zrakoplova Air Tractor AT-802 A "Fire Boss" s tvrtkom "Air Tractor Europe S.L." potpisali su danas u Ministarstvu obrane (MORH) ministar obrane Berislav Rončević, a u ime tvrtke "Air Tractor Europe" generalni direktor Vicente Huerta Dominguez.

Ukupna je cijena triju zrakoplova oko 6,7 milijuna eura, tj. 2,25
milijuna po zrakoplovu, a uz odgovarajuću opremu i obuku koje stoje 866 tisuća eura, ukupan iznos ugovora je 7.633.893,70 eura. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Na terenu 30 vatrogasaca MORH: Poslana su dva kanadera na gašenje požara u Ličko-senjskoj županiji Slika nije dostupna Gori nisko raslinje i trava Požare kod Marine i kod Drniša gase air-tractori i kanader

Prvi zrakoplov bit će dostavljen u roku 30 dana od uplate prve rate, a najkasnije do kraja veljače 2008., a drugi i treći u roku 15 dana od uplate druge rate, najkasnije do 15. svibnja 2008.

U izjavi za medije nakon potpisivanja ministar Rončević je ustvrdio da će dogovorena nabava upotpuniti hrvatske kapacitete za nadolazeću protupožarnu sezonu. 

Također, dodao je da su uvjeti za zaključenje ugovora bili vrlo povoljni, i to u smislu cijene, obuke pilota, zemaljske opreme, te rokova isporuke. Protupožarni zrakoplovi kupljeni su izravnom pogodbom.

Na primjedbu da je posao obavljen nakon izbora i za vrijeme tzv.
"tehničke vlade", do osnivanja nove, ministar Rončević je odgovorio da je sve bilo u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i u dogovoru s vatrogasnom strukom. 

Naglasio je da je ove godine u Europi bilo velikih požara te da bi nas bilo kakvo čekanje s pregovorima i zaključivanjem ugovora dovelo u situaciju da za sljedeću sezonu Hrvatska nema te letjelice. Napomenuo je da je zakonom predviđen takav ugovor.

Direktor "Air Tractora" Dominguez rekao je kako također smatra da je ugovor povoljan za obje strane, istaknuvši da će njegova tvrtka "učiniti najbolje kako bi ispoštovala ugovor i time pomogla hrvatskoj vladi da smanji broj šumskih požara".

Prema dostupnim podatcima, Air Tractor AT-802 je vrsta višenamjenskog zrakoplova s turboelisnim motorom, koji se koristi u poljoprivrednom i protupožarnom zrakoplovstvu. 

Proizveo ga je američki proizvođač Air Tractor, a prvi je let ostvario u listopadu 1990. godine. 

Najčešće se rabi za ophodnje i za prvi udar po požaru, a u poljoprivrednom zrakoplovstvu za zaprašivanje. 

U Hrvatskoj jedan zrakoplov tipa AT-802F dio je 855.protupožarne eskadrile HRZ-a i PZO-a.

Inače, nedavno je ministar Rončević potpisao i Ugovor o nabavi dvaju novih kanadera CL 415, vrijedan 62 milijuna američkih dolara, između hrvatskog Ministarstva obrane i kanadskog poduzeća Bombardier.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene