Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor odlučuje

Nova pravila za zaposlene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proračun za sljedeću godinu dobio je potporu sindikata i poslodavaca. Rasprava u Saboru počinje ovoga tjedna.

Radnici dobivaju malo veću sigurnost, šefovi ih više neće moći dovijeka držati na određeno prijavljujući ih na različite poslove, ugovori na određeno moći će se sklapati najviše tri godine za iste, ali i za različite poslove kod jednog poslodavca. Godišnji odmor produžuje se na četiri tjedna. Radni tjedan trajat će 40 plus prekovremenih osam sati, a za vrijeme turističke sezone maksimalno 56 sati. Radna knjižica odlazi u povijest - budućnost je virtualna kartica sa podacima. Sindikati kažu da radnici izmjenama ne dobivaju veću sigurnost. 'Dobili su određenu sigurnost zapošljavanja kakvu su i do sad imali prema tome da će i dalje bit zaposleni na određeno vrijeme na 36 ugovora u 36 mjeseci, znači praktično svaki mjesec će morat strepiti jesu li uspjeli ili nisu uspjeli zadovoljiti poslodavca i hoće li dobiti novi ugovor', rekao je Damir Jakuš, predsjednik URSH.

Pročitajte i ovo Novac Objavljeni brojevi Zagrebačke plaće rastu, pogledajte tko je zaradio najviše Slika nije dostupna U Sabor upućen novi prijedlog ZOR-a 4 tjedna godišnjeg odmora, ukinut će se radne knjižice

>> 4 tjedna godišnjeg: Hoće li svi radnici biti ravnopravni?

Poslodavci kažu da je bolje raditi na određeno nego uopće ne raditi. Oni traže fleksibilniji Zakon, koji će tvrde, povećati zapošljavanje. 'I tu je pitanje hoće li to privremeno zapošljavanje omogućiti više zaposlenih ili manje zaposlenih, dakle je li bolje ne imati posao ili imati posao koji svaki mjesec ili svakih pola godine je upitno da li će se produžiti', rekao je Ivica Mudrinić iz HUP-a. Teško će se oko ove teme dogovoriti sindikati i poslodavci, no Zakon mora na doradu zbog usklađivanja sa EU. Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker smatra da se nesuglasice ne mogu riješiti u kratkom roku. 'Uvijek ima mjesta za napredak ali ako postoji dobra volja sa obadvije strane mi smo nažalost ovdje samo kao nekakav sudac', rekao je Šuker. Onaj koji će pokušati pomiriti različite stavove sindikata i poslodavaca je novi ministar gospodarstva Đuro Popijač. To će mu biti samo jedan u nizu teških zadataka koji ga čekaju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene