Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na njemu se nalazi sve

Nova registarska tablica ima posebnu zaštitu od zloporaba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od srpnja 128 gradova dobiti svoje registarske oznake, a vozači mogu i birati jedan od tih gradova kao oznaku na svojoj registraciji.

Iako imete prebivalište u Zagrebu registarska oznaka mogu biti iz kojeg god grada želite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne mogu se složiti Veliki problemi za MUP - Dizajneri novih registarskih pločica odustali od suradnje Slika nije dostupna Umjesto kockica grb 'Registarske pločice više podsjećaju na HDZ-ov nego SDP-ov znak'

"To je vrlo zgodna stvar, sigurno ima nekih lokal patriota koji su iz Varaždina, Križevaca, žive u Zagrebu pa žele imati registarse oznake svojeg mjesta, sviđa mi se", rekao je Ivica za Dnevnik Nove TV.

Evo odgovora na još neka pitanja vezana za nove pločice
 
Nove registarske oznake posebno se sviđaju onima koji žive na mjestu izvan svog prebivališta, pa žele uklopiti i pločice na svojem automobilu.

"Mislim da je to prije svega praktično zbog lokacije. Zašto bi zadržao zagrebačke tablice, a živi u Splitu, ili obratno?", smatra Milan.

Da se preseli u Split zadržao bi zagrebačke registarske oznake, kazao je Nenad te dodao "zato jer sam rođen u Zagrebu, moji svi su rođeni u Zagrebu i djed i baka, i prabaka, pa purger sam kaj ja mogu".

Odabir nekog drugog grada na registraciji stoji oko 400 kuna zbog čega će mnogi odustati od promjena svojih registarskih oznaka.

"Mislim da to nije malo novaca, ali ako netko ima želju i želi iz svog grada otkud mu je prijeklo i želi svoju tablicu zašto ne, neka plati", smatra Darko.

Hoćete li 1. srpnja zamjeniti registarsku tablicu?

Povlastice koje nose određeni gradovi na registraciji, kao što je besplatan prijelaz mostova i slično  bit će strogo kontrolirane i to putem posebnog bar koda koji će se nalaziti na svakoj registarskoj oznaci. Osim za korištenje povlastica, taj bar kod služit će policiji za provjeravanje svih detalja o vozilu i njegovom vlasniku.

"To je osnova svega, to vam je glavni čitač, tamo su svi podaci, koristan i u Hrvatkoj i u Europskoj uniji. I time se onda sprječavaju eventualne kombinacije. Vezano uz mogućnost da se zloupotrijebi neplaćanje nekog mosta ili slično", objasnio je ministar unuternjih poslova Ranko Ostojić.

No problem od srpnja zbog novih registarskih oznaka mogli bi imati vlasnici stanica za tehnički pregled. Pitanje koje se nameće je što sa zalihama starih registarskih tablica?

"Mi ćemo biti u gubitku za sve one stare zalihe koje nam ostanu. To će nam biti čisti trošak koji nećemo moći namiriti", kazao je voditelj stanice za tehnički pregled, Ivan Grbac.

Iz MUP-a objašnjavaju kako je taj višak kojeg su naručivali, njihov problem. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene