458167
458167
458167
458167
458167

NOVA POŠAST NA HRVATSKIM CESTAMA Sve više nesreća događa se upravo zbog ovoga

  • , 24.11.2016., 08:49
  • Autor:
  • komentara

Policija je najavila da će ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju ovog sve većeg problema.

 
 
 
 
Dok voziš, ne telefoniraj (Video: Dnevnik Nove TV)
Dok voziš, ne telefoniraj (Video: Dnevnik Nove TV)

Glavni razlozi najtežih stradavanja u prometu dosad su bili brzina i alkohol, i nekorištenje pojasa, a unatrag nekoliko godina uočena je nova pošast na cestama nazvana "distrakcija", što u prometu znači skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog mobitela, upozorava policija.

Pojam distrakcija može se općenito prevesti kao nepažnja, a u prometnom smislu predstavlja skretanje pažnje s vožnje, uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila, a valja naglasiti da se prometni kontekst ne tiče samo vozača motornih vozila, nego je sveprisutan i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala.

Struka upozorava da se tijekom vožnje događaju razni oblici distrakcija, kao što su jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela, izvijestilo je MUP u srijedu na svojim internetskim stranicama.

Razgovor mobitelom i upravljanje vozilom dvije su kognitivno zahtjevne aktivnosti, što znači da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju, slaže se psihologijska struka.

Mobiteli i tableti u vožnji znatno ometaju vozača (Foto: Felix Kästle/DPA/PIXSELL)

Mobiteli i tableti u vožnji znatno ometaju vozača (Foto: Felix Kästle/DPA/PIXSELL)

Iako je zakonom dozvoljena uporaba mobitela u prometu korištenjem hands-free pomagala, struka smatra kako je to zapravo jedno prijelazno i nesvrhovito alibi rješenje.

S druge strane, znanstvenici su došli do spoznaje da razgovor sa suvozačem ima za razliku od razgovora telefonom pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

Policija će pojačano sankcionirati nepropisno korištenje mobitela u vožnji

S obzirom da je već opće poznata, doduše teško dokaziva, ali razumski jasna, opasnost od korištenja mobitela za vrijeme prometovanja u smislu teških stradavanja, apsolutno sveprisutna, a novija relevantna istraživanja obeshrabrujući govore o korištenju zakonski "sigurnih" hands-free uređaja, najbolje rješenje bilo bi utišati mobitel i ne javljati se na njega tijekom vožnje.

Policija je stoga najavila da će ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu, jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa.

Novog "ubojicu" na europskim cestama imenovao je prošlog tjedna na kongresu Europske mreže prometne policije (TISPOL) u svom govoru novoimenovani predsjednik te organizacije i pripadnik talijanske policije Paolo Cestra.

Još jedan veliki problem dovodi do najtežih stradavanja, a raširen je diljem Hrvatske, upozorava policija, a riječ je o nekorištenju sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedištima automobila. Prometni stručnjaci napominju kako je gotovo nevjerojatan izostanak percepcije o veličini tog problema kada je u pitanju stradavanje.

Ljudi nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima pretvaraju u projektile, koji donose zlo sebi i drugima u vozilu.

Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama, navodi policija, koja će radi toga ubuduće posebnu pozornost posvetiti korištenju sigurnosnih pojaseva u vozilima, s posebnim naglaskom na vezanje na stražnjim sjedalima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se