Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo zaduženje treći put ove godine

Nova omča oko vrata: U 2011. dug Hrvatske povećan za 19,54 milijardi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Europa traži rješenje za prezaduženu Grčku, Hrvatska je svoje proračunske rupe glatko popunila novim zaduženjem od gotovo 6 milijardi kuna i time povećala ukupan dug po treći put ove godine...

Računica ministrice Martine Dalić je gotova. S ovim, zadnjim ovogodišnjim zaduženjem, zakrpala je proračunsku rupu. Državi su ovaj put novac posudile domaće banke. Nešto u eurima, nešto u kunama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HNB ne želi reći kome ČEKA NAS NOVO ZADUŽENJE? Svi pričaju o grčkim dugovima, a naš dug stalno raste Slika nije dostupna Bruxelles nije zadovoljan proračunom 'Ne možemo pretpostaviti koje će biti mjere Komisije!

'Na ovaj je način ispunjen plan izdavanja državnih obveznica za ovu godinu i u najvećoj mjeri zadovoljena i zatvorena potreba za finaciranjem državnom proračuna', kazala je ministrica Dalić.

Milijardu i pol kuna posuđeno je u kunama po kamati od 5,75 posto. 600 milijuna eura država će plaćati po kamati oko 6,5 posto godišnje. Ukupno je u ovoj zadnjoj ovogodišnjoj tranši obveznica dug povećan za 5,8 milijardi kuna što znači da se Hrvatska u 2011. ukupno zadužila za 19,54 milijardi kuna. Šef oporbe Zoran Milanović kaže da praksa zaduživanja za pokrivanje tekućih troškova mora prestati.

'Hrvatska stagnira već dvije godine Hrvatska je potpuno 'zacementirana', a ovo novo zaduživanje, dakle ova emisijja obveznica, dakle državnog duga, samo je još jedan teret i Hrvatska ga više nemože izdržati', kazao je Milanović.

Premijerka Jadranka Kosor se pak pohvalila da je uz zaduživanje za troškove Vlada uspjela uštedjeti više od pola milijarde kuna i obećala: 'Moramo i dalje raditi dodatno na smanjivanju državne potrošnje. Ponavljam, to je jedan od strateških ciljeva'.

No, za uvjeravanje investotora da nam novac konačno počnu posuđivati po malo razumnijim kamatama, bit će potrebni puno oštriji, konkretniji i za neke, na proračunskoj kasi - bolniji rezovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene