Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča koja se povlači 20 godina

Janša primao mito za šverc oružja prema Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Janez Janša ponovno je u centru pozornosti slovenske javnosti, ovog puta zbog navoda da je bio direktan posrednik u nabavi oružja između Francuske i Hrvatske početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ti navodi objavljeni su u knjizi austrijskog istraživačkog novinara Richarda Schneidera, prenosi slovenski list Večer. Janšina upletenost u posredovanje trgovanja oružjem, predmet je špekulacija već posljednjih 20 godina.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

>> Janša: Pahor manipulira dokumentima 'slovenske udbe'

S informacijama o potkupljivanju Janeza Janše kao posrednika u trgovanju oružjem između Francuske i Hrvatske, sada je u javnost otvoreno izašao Marin Tomulić, francusko-hrvatski trgovac oružjem. Njegovu priču objavio je list Večer.

Za sve znala i francuska vlada

Spomenuti austrijski novinar Schneider Tomulićevu priču objavio je u svojoj knjizi 'Tatort' (u prijevodu 'Kraj zločina'), koja u prodaji od prošlog mjeseca, u nakladi bečkog Residenza.

Janša, koji je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio slovenski ministar obrane, bio je odgovoran za kompletan uvoz, tranzit i transport vojne opreme kroz Sloveniju. On je u tom smislu bio neka vrsta utjecajnog posrednika za europskog trgovca oružjem Jacquesa-Germaina Monsieura, tvrdi Tomulić, koji živi u Parizu i koji je posredovao između vlada Hrvatske i Francuske.

Schneider u svojoj knjizi tvrdi kako bi Janša za svaki brod s oružjem, koji bi uplovio u luku Koper, primio mito od 250.000 američkih dolara te da je za svaku transakciju znala i francuska vlada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene