Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječki županijski sud

Norcu objedinjena zatvorska kazna: 15 umjesto 18 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlukom izvanraspravnoga vijeća Županijskog suda u Rijeci generalu Mirku Norcu objedinjene su kazne za ratne zločine u Gospiću i Medačkome džepu, zbog čega bi u zatvoru, umjesto 18, trebao provesti 15 godina, potvrdio je glasnogovornik Županijskoga suda Zoran Sršen.

Prijedlog za objedinjavanje kazni Mirku Norcu podnio je riječkome Županijskom sudu Norčev branitelj Vlatko Nuić pošto je njegovu branjeniku u ožujku ove godine postala pravomoćna odluka zbog ratnog zločina u Medačkome džepu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu Slika nije dostupna Počelo iznošenje završnih riječi obrane generala Ademija

>> Ademi nevin, Norcu smanjena kazna

Kako je rekao glasnogovornik Sršen, službenog priopćenja o odluci riječkog Županijskoga suda još nema jer je vijeće odluku donijelo prije nekoliko sati.

Mirko Norac osuđen je 2003. godine na riječkome Županijskom sudu na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima u Gospiću. Teretilo ga se za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila te ratnog i humanitarnog prava.

Za ratni zločin u Medačkome džepu na zagrebačkome Županijskom sudu, gdje se sudilo i generalu Rahimu Ademiju, Norcu je 2008. dosuđena zatvorska kazna od sedam godina. Vrhovni sud u ožujku ove godine smanjio je kaznu sa sedam godina na šest, a Norčevu suoptuženiku generalu Ademiju potvrdio je prvostupanjsku oslobađajuću presudu. Suđenje za Medački džep prvi je slučaj koji je Sud u Haagu prepustio hrvatskome pravosuđu.

Riječki Županijski sud danas je generalu Norcu za ta dva ratna zločina izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina. Norac je u zatvoru od 2001.

'Kod izricanje presude za Medački džep trebalo je izreći objedinjenu kaznu'

Po riječima Norčeva odvjetnika Vlatka Nuića, u Norčevu slučaju objedinjena kazna ne smije biti manja od 12 godina niti smije dosegnuti zbroj obiju kazni, a ne smije biti ni dulja od 15 godina jer je u oba slučaja osuđen na zatvorske kazne manje od 15 godina. Nuić još nije dobio odluku suda o objedinjavanju kazni, no najavio je da će se žaliti kakva god ona bila.

Smatra da je Norac osuđen za nešto što nije počinio. 'Ni u jednom postupku u mojoj dugogodišnjoj sudskoj praksi nisam susreo toliko razilaženje između istine koja proizlazi iz objektivnog događaja i sudske istine koja je rezulatat dokaznog postupka', ocijenio je Nuić.

Nuić smatra da je Norcu još prilikom izricanja nepravomoćne presude na zagrebačkome Županijskom sudu zbog Medačkoga džepa trebalo obvezno izreći objedinjenu zatvorsku kaznu.

'Kad se osobi koja se nalazi na izdržavanju kazne sudi za drugo kazneno djelo počinjeno prije početka izdržavanja kazne, onda mu se mora izreći jedinstvena kazna tako da se jedinstvena kazna izrekne na temelju pravomoćne i nove kazne', ustvrdio je Nuić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene