Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ULAGANJE U KONTINENTALNI TURIZAM

Noćenje u Slavoniji kao 2 sata parkinga u Dubrovniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska kao da je sve svoje snage usmjerila prema Jadranu, no i sjever i istok zemlje imaju svoje fantastične adute. Trenutno kontinentalni turizam u ukupnom turističkom prometu sudjeluje sa skromnih 5%. Uzor bi nam za taj dio mogle biti Slovenija i Austrija.

Vukovarski muzej vrvi strancima. Među njima je i Gabriele Pirovano koji je na odmor u Vukovar stigao sa sjevera Italije. Ovdje će provesti tri dana. "Želim posjetiti i druge dijelove Hrvatske. Ne samo obalu gdje sam već bio, već i unutrašnjost Hrvatske kako bih doživio nešto novo", kaže Gabriele.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Europska destinacija izvrsnosti još je jedna potvrda kulturnoga blaga koje se nalazi na istoku Hrvatske. "Mi smo uz Vučedolski muzej i Muzej grada Iloka i cijelu ovu našu prirodnu baštinu duž srednjeg Podunavlja itekako postali prepoznatljivo lice Hrvatske i, vjerujem, prepoznatljivo lice Europe“, kaže Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar

Cijene koje razoružaju turiste

Destinaciju će promovirati Europska komisija. "Bit ćemo promovirani kroz sve mreže i europske kanale i nadamo se većem broju posjetitelja iz svih krajeva Europe“, kaže Jasna Babić, direktorica TZ Vukovar.

Od destinacije koristi bi trebali imati svi koji se ondje bave turizmom. Vukovarska obitelj Šesto već godinu i pol svojim vodenim autobusom turiste vodi u nezaboravnu šetnju Dunavom. "Ove sezone imali smo priličan broj Engleza koji vam recimo ljetuju u Dubrovniku i imaju turu gdje obilaze ovo područje“, kaže Zrinka Šesto.

Ono što turiste razoruža kad u Slavoniju stignu primjerice iz Dubrovnika jesu cijene. "Možete doći na ljetovanje, ploviti Dunavom, kupati se u Dunavu i sve to, neću reći za džeparac, ali otprilike tako nekako", kaže Zoran Šesto.

Noćenje s doručkom u jednom obiteljskom vukovarskom hotelu stoji koliko i dva sata parkinga u Dubrovniku. "Trenutno smo popunjeni skroz. Vjerujem da uvelike pridonosi to što smo izgradili bazen", kaže Slađana Buntić, Biser Dunava.

Za dan na Jadranu sigurni smo da možete dobiti barem tri u Slavoniji, europskoj destinaciji izvrsnosti.

"Nedostaje promidžbe"

Reporterka Nove TV Anita Martinović u Dnevniku Nove TV ustvrdila je kako kontinentalnom turizmu nedostaje ozbiljne nacionalne promidžbe.

„Država mora promovirati svoju unutrašnjost, i to ne samo prema van. Treba potaknuti svoje građane na putovanja. Od kontinentalnog turizma, primjerice, dobro se živi u Austriji ili Sloveniji. No, Hrvatska kao da je sve svoje snage usmjerila prema Jadranu. Kontinentalni turizam već nekoliko godina u ukupnom turističkom prometu sudjeluje sa skrominih 5% i nikako da se makne od te brojke. A ljudi ovdje ulažu u turizam – u hotele, bazene, toplice, restorane. Ovdje se doista ima što vidjeti, od prirode do kulture i zabave“, izvijestila je Martinović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene