Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi napad na turskog suca

Njemački list: 'Gotovinu i Markača oslobodio radno nesposoban sudac'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je danski sudac Haškog tribunala Frederik Harhoff u jednom emailu progovorio o navodnom lošem zdravlju turskog suca koji je bio jezičac na vagi u presudi hrvatskim generalima, o istoj je temi za njemačke novine progovorio još jedan sudac.

Njemački dnevni list Süddeutsche Zeitung piše u ponedjeljak da su neke važne odluke Haškog tribunala donesene i glasom turskog suca Mehmeta Gueneya, među kojima i oslobađajuća presuda za hrvatske generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, iako on navodno više nije u stanju obavljati ovu dužnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izuzet danski sudac Šok u Haagu: Suđenje Šešelju ide ispočetka?! Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

Süddeutsche Zeitung u tekstu pod naslovom 'Borba za prevlast na UN-ovom tribunalu' izražava dvojbe u radnu sposobnost suca Gueneya, koji je bio i član Žalbenog vijeća koje je odlučilo o oslobađajućoj presudi za dvojicu hrvatskih generala.

>> Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno

'U Den Haagu više nije nikakva tajna da turski sudac Mehmet Gueney (77) u međuvremenu nije više baš najsigurniji na nogama. I da još samo komunicira pismenim putem. Novo je međutim da ostali suci o tomu pričaju s vanjskim svijetom i da kažu: s Gueneyom je stanje puno gore nego što to javnost pretpostavlja. I time čitava stvar postaje politički škakljiva.'

U tekstu se podsjeća na suca Haškog tribunala, Danca Frederika Harhoffa, koji je u jednom emailu svojim kolegama u lipnju ove godine suca Gueneya opisao kao 'ostarjelog turskog suca' kojeg predsjednik suda Theodor Meron koristi kao podršku za svoju politiku 'blažih presuda'.

U tekstu se navodi i mišljenje jednog drugog neimenovanog suca koji 'svaki tjedan radi s Gueneyom' i koji kvalifikaciju suca Harhoffa o 'ostarjelom' turskom sucu naziva 'uljepšavanjem' stanja.

'Mi govorimo o tomu da on nije više u stanju pratiti dulje razgovore, da na sastancima gubi orijentaciju.' Isti izvor navodi da Gueney samo prosljeđuje i potpisuje materijale koje sastave njegovi asistenti.

U tekstu se dalje navodi da predsjednik suda Meron i dalje 'vuče' za sobom Gueneya toliko dugo dok mu on svojim ponašanjem pri presudama ide u korist. 'Medicinska ekspertiza o zdravlju jednog suca je moguća jedino ako to naloži sam predsjednik suda', objašnjava se nadalje.

Süddeutsche Zeitung podsjeća na to da je Gueneyev glas bio presudan i u presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

'Sudac Gueney, koji je od 1999. član UN-ovog tribunala, upravo sada igra važnu ulogu u ovom tijelu. Pri spornim odlukama je upravo njegov glas bio jezičac na vagi. Njegova odluka je bila odlučujuća i u spornoj oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. (...) Da Gueney u petočlanom žalbenom vijeću nije odlučio zajedno s američkim predsjednikom suda, tada ne bi bilo ni zapanjujuće odluke 3:2 u korist oslobađajuće presude za dvojicu Hrvata', navodi list.

U članku se na kraju zaključuje kako Gueneyov mandat završava tek 2015. ta da ga na ostavku može prisiliti samo predsjednik suda. U utorak se bira novi predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene