Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekala ga obitelj

'ON JE SLOBODNA OSOBA' Osumnjičenik za terorizam, uhićen u Omišu, pušten na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
52 -godišnjak koji je u vrijeme uhićenja u Omišu boravio na godišnjem odmoru sa svojom obitelji, iz splitskog je zatvora na Bilicama odvezen na zagrebački Pleso gdje su ga dočekali otac, nećak, sestra i njen suprug.

Njemački Kurd (52) u utorak navečer avionom iz Splita vratio se u njemački Koeln nakon što je prije 28 dana pod optužbama Turske da je riječ o teroristu uhićen u Kostanjama nedaleko Omiša, a njegovi splitski odvjetnici Edvard Sušac i Mario Žaja u srijedu će na Županijskom sudu u Splitu podnijeti zahtjev za obustavljanjem postupka.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Interpol - 1 Međunarodni zahtjevi Interpolove tjeralice: Znate li kada se koriste crvene, plave, žute, zelene, crne, ljubičaste i narančaste?

52 -godišnjak koji je u vrijeme uhićenja u Omišu boravio na godišnjem odmoru sa svojom obitelji, iz splitskog je zatvora na Bilicama odvezen na zagrebački Pleso gdje su ga dočekali otac, nećak, sestra i njen suprug. Odvjetnici Sušac i Žaja rekli su kako je ispraćaj bio krajnje emotivan, te da je cijela obitelj sretna što se sve na kraju dobro završilo. Nakon toga je njemački Kurd avionom poletio za Koeln grad u kojem živi sa suprugom i dvojicom sinova od 11 i 13 godina.

"S obzirom da se naš branjenik više ne nalazi u hrvatskom zatvoru danas ću Županijskom sudu u Splitu to navesti, te bi postupak trebao biti obustavljen. On je slobodna osoba. Ima rješenje o puštanju na slobodu koje je odmah postalo pravomoćno. Sada, sve i kada bi bilo doneseno rješenje o ekstradiciji Hrvatska objektivno ne može ga se izručiti jer se ne nalazi na njenom teritoriju", kazao je odvjetnik Edvard Sušac.

52 - godišnjak koji posljednjih 25 godina živi u Njemačkoj, gdje se oženio i dobio djecu, te zbog političkog azila i državljanstvo, hrvatska je policija uhitila temeljem Interpolove tjeralice i to nakon što je putem e-visitora, sustava za registraciju gostiju, otkriven da je sa obitelji na ljetovanju u Kostanjama.

Kako Turska od Hrvatske nije u zakonskom roku poslala zamolbu za njegovo izručenje s prilozima jučer je rješenjem suca istrage Županijskog suda pušten na slobodu. Obitelj mu je rezervirala avionsku kartu za direktan let u Koeln jer je postojala bojazan da bi, s obzirom da je za njim raspisana međunarodna tjeralica, mogao opet biti uhićen u Sloveniji i Austriji.

Kurda s njemačkom putovnicom Turska već pet godina tereti za terorizam i sudjelovanje u terorističkim akcijama organizacije TIKKO, vojnog krila Komunističke partije Turske. Protivio se svom izručenju Turskoj, a to je izjavio i na sudski zapisnik pred sucom istrage Županijskog suda u Splitu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene