Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro odgovorili

KRITIKA OBAVJEŠTAJNOJ SLUŽBI 'Objavljena analiza ne predstavlja stajalište njemačke vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada neuobičajeno je oštro kritizirala Njemačku obavještajnu službu (BND) zbog objavljivanja kritičke analize stanja u Saudijskoj Arabiji koju se optužuje za destabilizaciju arapskog svijeta, prenose u petak njemački mediji.

Njemačka vlada neuobičajeno je oštro kritizirala Njemačku obavještajnu službu (BND) zbog objavljivanja kritičke analize stanja u Saudijskoj Arabiji koju se optužuje za destabilizaciju arapskog svijeta, prenose u petak njemački mediji.

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..." Slika nije dostupna 'Temeljiti' Nijemci Objavljen izvještaj: Njemački obavještajci špijunirali sve i svakog - od NASA-e do MMF-a!

"Procjena, koja je u ovom slučaj objavljena u javnosti, ni u kojem smislu ne predstavlja stajalište njemačke vlade", priopćila je njemačka vlada te poručila kako je "Saudijska Arabija važan partner u jednoj krizama potresenoj regiji".

Njemački parlament dao zeleno svjetlo za sudjelovanje u napadima na IS u Siriji

Jednako oštro u zasebnom je priopćenju reagiralo i ministarstvo vanjskih poslova. "BND zasigurno nije nadležan za njemačku vanjsku politiku...BND bi trebao vladu opskrbljivati informacijama i, nadamo se, pametnim analizama", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Iz vladinih krugova se saznaje kako je i službeni Rijad s negodovanjem reagirao na analizu Njemačke obavještajne službe, koja se nalazi u izravnoj nadležnosti ureda kancelarke Angele Merkel.

"Naravno da ovako nešto ne ostaje bez reakcija. Mi smo sa Saudijskom Arabijom u konstantnom dijalogu i to na više razina", priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova, iz čega se dade zaključiti kako njemačka strana pokušava smiriti službeni Rijad.

BND je ovih dana objavio dokument u kojem se kritizira uloga Saudijske Arabije u arapskom svijetu. Posebice se na udaru kritika našao sin kralja Salmana i ministar obrane Muhamed bin Salman koji je, kako se navodi, svojom agresivnom politikom napustio dosadašnje smjernice Saudijske Arabije te se "još za života svog oca, želi etablirati na poziciji njegova nasljednika na tronu".

Njemački mediji su izrazili čuđenje istupom BND-a u javnosti, pogotovo jer se radi o "osjetljivom partneru" koji je u ovom trenutku važan čimbenik u rješavanju problema u regiji.

Oporbena stranka Ljevica je pozdravila istup BND-a koji pokazuje kako je Saudijska Arabija "opasnost za čitavu regiju". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene