453232
453232
453232
453232
453232

Moguća izmjena zakona zabrinula građane: 'To bi mi se jako odrazilo na standard'

  • , 11.10.2016., 21:12
  • Autor:
  • komentara

Gradovi, općine i županije za plaće svojih zaposlenika do sada su mogli izdvajati 20 posto ukupnih prihoda. Most sada želi tu brojku smanjiti na 15 posto.

 
 
 
 
Niže plaće u jedinicama lokalne samouprave (Video: Dnevnik Nove TV)
Niže plaće u jedinicama lokalne samouprave (Video: Dnevnik Nove TV)

''U ovom trenutku u Hrvatskoj preko, ja slobodno mogu reći 30 posto lokalnih samouprava krši zakon i umjesto da novac namjenski troši za izgradnju infrastrukture ili za poboljšanje svojih područja tamo gdje žive, oni to troše za plaće", poručuje Bože Petrov.

Moguća izmjena zakona zabrinula je zaposlene u maloj općini Sunja pokraj Petrinje.

"Budući da imam 3 studenta i srednjoškolca jako bi se odrazilo na standard života, ali gledajte - ako nema drugog načina i modusa onda se moramo prilagođavati tome. Znači, stezat ćemo remen gdje moramo", kaže Anto Rajić, zaposlenik općine Sunja.

Anto je jedan od samo 10 zaposlenika općine, koja bi po novim pravilima morala smanjiti plaće.

"Ja nisam za smanjivanje plaća i otpuštanje djelatnika, ali ako i to dođe u pitanje morat ćemo i tako postupiti", kaže Grga Dragičević, načelnik općine Sunja.

Iz Udruge gradova izračunali su da bi ovom izmjenom zakona u blagajnama lokalnih samouprava ostalo čak milijardu kuna manje za plaće zaposlenicima. To bi, tvrde, za posljedicu moglo imati otpuštanje gotovo 4 tisuće od trenutno 13 tisuća zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

"Treba izmjeriti pravi učinak ovog zakona na one jedinice gdje je danas očito da je puno veći postotak nego 20 posto koje se trenutno po zakonu koriste za plaću'', rekao je Andrej Plenković, mandatar hrvatske Vlade. Na pitanje znači li to da su mogući otkazi odgovara ''Vidjet ćemo to''.

Otkazi ili smanjenje plaća bit će izbor načelnika, gradonačelnika i župana - poručuje Petrov. No savjetuje im da radije povećaju prihode.

"Pa neka se provjere komunalne naknade za terase i slične stvari kada neki načelnici, gradonačelnici baš taj dio i ne poštuju. A mogu si povećati prihode", kaže Petrov.

Splitski gradonačelnik podupire ideju Mosta, ali kao glavni problem lokalnih jedinica ističe centralizaciju, a ne visoke plaće.

"Ovo će možda donekle kod nekih dovest malo više reda u financije, ali neće radikalno utjecat", kaže Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita.

Budu li izmjene zakona izglasane, primjenjivat će se od 2018. godine. Ne budu li tada plaće manje od 15 posto ukupnih prihoda, neće se moći donijeti proračun - što automatski znači i nove lokalne izbore.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se