Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović odgovorio na pitanja građana

'Veće plaće hrvatskih građana ovise o gospodarskom rastu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korisnici društvenih mreža Facebook i Twitter postavljali su tijekom vikenda premijeru Zoranu Milanoviću pitanja na koja im je on danas odgovarao.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je uživo putem video prijenosa odgovarao na pitanja građana upućena vladi preko društvenih mreža i naglasio kako veće plaće hrvatskih građana ovise o gospodarskom rastu, ocijenio kako će do njega doći do kraja godine te poručio kako je nužno da Hrvatska prestane biti ovisna o ocjenama kreditnih agencija svaka tri mjeseca.

‘To ovisi o gospodarskom rastu, a bez njega nema stabilnije kreditne pozicije. Ona ne znači puko zaduživanje radi potrošnje nego bolji rejting u kojem je manja premija rizika, da bi zemlja mogla ići u projekte. Kad počne rast, počet će rasti i plaće. Bez toga, nažalost nema, i to je zatvoreni krug iz kojeg Hrvatska mora izaći i prestati biti ovisna svaka tri mjeseca o ocjenama kreditnih agencija’, rekao je Milanović i naglasio da je vladin rad usmjeren upravo prema gospodarskom rastu. ‘Vjerujem da će se do kraja godine vidjeti konkretni rezultati’, rekao je.

Odgovarajući gotovo sat vremena na pitanja građana u povodu prvih sto dana rada Vlade, Milanović je najavio da će se do kraja godine krenuti s energetskim projektima, poput Plomina 3. ‘Kraj godine vrijeme je u kojem očekujemo konkretnije rezultate, ali ne u rastu plaća ili životnog standarda. To nije realno, to moramo sami sebi reći’, kazao je.

U jednom od opširnijih odgovora, vezanim uz državne ugovore s Vatikanom, Milanović je kazao kako su bili pretjerani napadi na Katoličku crkvu kod izrade proračuna za 2012. jer se, kazao je, Crkva prošle godine, u krizi, odrekla 50 milijuna od ukupno 300 milijuna koje dobiva iz proračuna. Naglasio je da će hrvatska vlada poštivati ugovor s Vatikanom. Napomenuo je također da je država Katoličkoj crkvi dužna naknadu imovine, a u rješavanju tog problema zadnjih desetak godina, kazao je, ‘nismo se baš makli s mjesta’.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku"

>> Milanović ekskluzivno: Na Bleiburgu se ne odaje počast žrtvama jer njih tamo nije bilo

‘To je nešto što ćemo morati rješavati bilateralno, razgovorima, a sam ugovor je tu manje bitan. Morat ćemo Katoličkoj crkvi reći da što se tiče povrata imovine postoje ograničenja na strani hrvatske države i da ona to nije financijski spremna još dugo vremena’, rekao je Milanović i naglasio da će, dok je on premijer, novac Katoličkoj crkvi temeljem ugovora biti isplaćivan iz proračuna.

‘No, to je isto tako i javni novac koji mora biti nadziran. Ako revizija provjerava kako se javni novac troši u političkim strankama, onda ne da ne vidim razloga, nego vidim potrebu da gdje god idu proračunske kune, ide i državna revizija. Ne kao policijski organ, istražno tijelo, nego kao mehanizam za kontrolu i nadzor ispravnosti trošenja javnog novca’, zaključio je Milanović i dodao da birači to od njih očekuju.

Jedno od pitanja bilo je vezano uz popis stanovništva, čiji rezultati još uvijek nisu poznati, a Milanović je kazao kako se i vlada pita gdje je zapelo te najavio da će dodatne odgovore zatražiti od Državnog zavoda za statistiku. ‘Nije normalno da nešto na čemu je stotine ljudi radilo prije nekoliko mjeseci nije objavljeno’, rekao je premijer.

Govoreći o odnosu prema BiH, Milanović je kazao kako kada ide u tu zemlju ‘ne ide po glasove Hrvata na izborima u Hrvatskoj’, ali ide na razgovor o fer statusu Hrvata u BiH koji će im učvrstiti osjećaj da je BiH njihova domovina, a za to su, dodao je, potrebne ‘institucije naroda’.

‘U BiH država počiva na partnerstvu triju naroda..., BiH ima taj model i dok ga ima tri naroda moraju biti ravnopravna. Hrvati su najmanji narod, a brojke, nažalost, u toj geometriji igraju određenu ulogu i Hrvate se ne smije učiniti frustriranima da zbog toga što ih ima najmanje imaju najmanje prava. Hrvati se mogu boriti jedino svojim glasom i artikuliranim političkim predstavništvom’, rekao je Milanović i poručio da će Hrvatska ‘tu pomoći’. ‘Tu ćemo pomoći jer idemo tamo čiste savjesti, bez ikakvih planova i shema vezanih uz bilo koje izbore ili bilo koje kombinacije s teritorijem. Toga, kad je Hrvatska vlada ili SDP u pitanju, nema’, rekao je Milanović.

Vladi je pristiglo više od tisuću pitanja građana, neka i iz inozemstva, od kojih je premijer odgovorio na četrdesetak, a stranica na kojima se mogao gledati video prijenos bile su vrlo posjećene te je sama veza putem interneta u više navrata ‘pucala’. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene