Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija o izgredima u Splitu

Borovec: Nitko ne razmišlja o ostavci pa ni ministar Karamarko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nitko u MUP-u pa ni ministar Tomislav Karamarko, ne razmišlja o ostavci', rekao je Krunoslav Borovec, načelnik Odjela za odnose s javnošću MUP-a.

U MUP-u smatraju da zahtjevi za ostavkom ministra Karamarka nisu rezultat događaja na Paradi ponosa, nego su politički motivirani, rekao je Borovec i dodao da ministar ne namjerava dati ostavku.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Borovec je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Splitu rekao da odnosi policije s LGBT populacijom nikada nisu bili bolji. Krivo im je što su na meti prozivki organizatora jer smatraju da im je suradnja dobra i da su uspjeli zaštititi sudionike gay povorke u Splitu.

'Pristali smo na promjenu lokacije da ne kažu da ih sprječavamo'

Borovec je rekao kako organizatori uvijek imaju zamjerke na račun rada policije 'bez obzira na ishod parade'. 'Kada javno okupljanje prođe bez incidenata, onda svi govore kako ima previše policije, a kada se dogodi incident, organizatori govore kako policija nije učinila dovoljno da ih zaštiti. Tako se stječe dojam da je policija unaprijed osuđena na negativnu ocjenu', rekao je Borovec.

'Organizatori su promijenili lokaciju i 16. svibnja tražili da skup ne bude na Prokurativi, koja je sigurnosno bolja, nego na Rivi. Pristali smo i da nam ne kažu da ih sprječavamo u komunikaciji s građanima', rekao je Borovac, koji tvrdi da je policija u subotu dobro reagirala, spriječila veće nerede i omogućila održavanje skupa.

Borovec je splitsku paradu nazvao dosad najjače osiguranom Paradom ponosa u Hrvatskoj te da 'policija i ministar Tomislav Karamarko osuđuju svaki oblik nasilja, mržnje i nesnošljivosti'. Dodao je kako će policija, poučena subotnjim iskustvom u Splitu, sljedeću gay paradu u Zagrebu zasigurno još bolje osigurati.

Od 137 privedenih njih 55 već je evidentirano, a 20 osoba su pripadnici navijačke skupine U Splitu je u subotu bilo 688 policajaca, od čega 460 iz Interventne jedinice policije, zatom 192 policajca iz temeljne policije, 32 policijska krim-djelatnika te četiri specijalca iz ukupno 15 policijskih uprava.

'Istraga će trajati možda i mjesecima'

Pred policijom je velik posao identificiranja što većeg broja izgrednika te njihova sankcioniranja.

'Svako kazneno djelo usmjereno prema sudionicima skupa tretiramo kao kazneno djelo zločina iz mržnje. Bez obzira tko je taj što je nešto takvo rekao bit će sankcioniran', tvrdi Borovec. Rekao je da Mladen Grdović, koji je davao homofobne izjave, još nije bio na obavijesnom razgovoru, ali da hoće.

Dodali su da je od 137 privedenih njih 55 već evidentirano, a 20 osoba su pripadnici navijačke skupine. 'Sljedeći nam je zadatak identificirati izgrednike i adekvatno ih kazniti, a kazne za zločin iz mržnje se mogu izreći u rasponu od tri mjeseca do tri godine', dodao je.

Facebook grupa koja je pozivala na mržnju danas je ugašena, a Borovec je rekao kako je to kompleksno istraživanje, a zbog servera u inozemstvu, bit će im potrebna međunarodna pomoć i suradnja da se otkrije tko je pokrenuo tu skupinu za širenje mržnje. U svakom slučaju kriminalistička istraživanja vezana za događaje u subotu trajat će danima, možda i mjesecima. (Hina/ Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene