Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez sigurnosnih uvjeta

Nitko ih ne provjerava, igraonicu može otvoriti bilo tko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragedija nesretno preminulog petogodišnjeg dječačića u splitskoj igraonici otvorila je pitanje sigurnosti u igraonicama za djecu i dovela do otkrića zabrinjavajućih podataka.

Ako igraonica nije u sklopu vrtića, niti jedna državna institucija ne provjerava s kim, na čemu i gdje se to djeca igraju. Igraonice ne moraju udovoljavati pedagoškim standardima.

Pročitajte i ovo Vjekoslav Franetović i Snježana Franetović - 2 Otkriva Provjereno Zidovi su prekriveni mrljama fekalija, stan pun plijesni: "Samo da možemo disati normalno, spavati u svom krevetu" Marijan Burić za Dnevnik Nove TV - 1 NE OČEKUJU SE GUŽVE Od danas na snazi nova pravila za ulazak u Hrvatsku: Postoji nekoliko uvjeta, ali i rješenje ako ih ne ispunjavate

Igraonicu može otvoriti svatko, zaposliti bilo koga, prostor urediti ili neurediti, kako mu se prohtje i samo vani napisati 'ovdje se igraju djeca'. Isto tako u igraonicu može ušetati bilo tko. 'Nismo nadzirali igraonice, nažalost, to nije u našoj ingerenciji', rekla je Inga Seme Stojnović iz Agencije za obrazovanje.

>> Dijete preminulo igrajući se u igraonici

Zato što igraonica, što se zakona tiče, nema nikakvih dodirnih točaka s djecom pa njima ne treba biti ni prilagođena.

'Igraonice se osnivaju kao trgovačka društva odnosno prema Zakonu o trgovačkim društvima i nije uvjet, nemaju uvjeta da moraju udovoljavati nekim pedagoškim standardima što je apsolutno pogrešno. Tako je i sa sigurnosnim standardima', rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Postavlja se pitanje, tko će sad pripitomiti igraonice? 'Naš ured može samo preporučiti, inzistirati od njih. Nama je sporedno koji resor će biti nadležan, za djecu je to nebitno, bitno je da se osiguraju uvjeti da djeca budu sigurna', rekla je Jelavić.

I bitno je, kako je uopće moguće da se do sad nisu osigurali uvjeti da djeca budu sigurna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene