Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popustili svi, ali

Već na ljeto vjerojatno novi 'desant' traktora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo su popustili seljaci, malo Vlada i dogovor je postignut. Uvjeti, ponuda, sporazum, trgovina se činila u nijansama, no, nijanse znače milijune za ionako mršavi državni proračun.

Seljaci su ovaj put išli do kraja. Prije tjedan dana Vladi su jasno postavili uvjete i činilo se, od njih neće odustati, pod cijenu svega. Zahtijevali su isplatu 205 milijuna kuna zaostalih poticaja za 2008. i to do 15. ožujka. Za 2009. 50 posto poticaja s isplatom do prvog travnja te do 15. travnja isplata preostalih 50 posto. U namjeri da im se obećano ispuni, blokirali su gotovo cijelu Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Seljaci na policiji: 'Ako ne prestanu, idemo u prosvjede!'

Ministar je pokazao zube i krenuo prema seljacima sa svojom ponudom. Prvi uvjet da zaborave dug od 205 milijuna kuna. Ponudio je isplatu 60 posto poticaja za 2009. te 22 posto u repromaterijalu i oslobađanje plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta. 'Dragi prijatelji, iznad ovoga ići ne možemo. Da li će prosvjedi stati, da li neće, da li će se proširiti, Vlada nema više instrumentarija da može ići iznad ovoga', poručio je tada seljacima ministar Čobanković.

Ipak se išlo i dogodili su se sukobi s policijom, nakon kojih Vlada popušta. Dogovor je završen na isplati 205 milijuna poticaja za 2008. u mjenicama i to do lipnja 2011. Za prošlu godinu seljacima će 60 posto poticaja biti isplaćeno do kraja ovog mjeseca, a i isplata u repromaterijalu podignuta je s 22 na 26 posto. Oslobađanje od zakupa zemljišta, seljaci nisu htjeli. 'Nama to ne treba, mi zakupa nemamo. S time opet želi platiti velikima', rekao je Tomislav Pokrovac iz Hrvatskog seljačkog saveza.

Novi sporazum odnosi se na gospodarstva do 300 hektara. Požar se gasio s obje strane, popustila je Vlada, ali, dijelom i seljaci. Nažalost, nastavak vrlo vjerojatno slijedi već na ljeto kada će seljake, uobičajeno, brinuti žetva i stanje cijena na tržištu, a onda nas opet vjerojatno čeka 'desant' traktora i novi pregovori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene