454625
454625
454625
454625
454625

Kulturnjaci poručili Hasanbegovićevoj nasljednici što od nje očekuju

  • , 24.10.2016., 12:33
  • Autor:
  • komentara

Ministrica Nina Obuljen Koržinek najavila je da isplate u kulturi više neće kasniti.

 
 
 
 
Nina Obuljen Koržinek (Marko Prpic/PIXSELL)
Nina Obuljen Koržinek (Marko Prpic/PIXSELL)

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prvoga radnog dana nove vlade istaknula je da više neće biti kašnjenja u isplatama u kulturi, kako bi svi koji rade u kulturi odmah na početku godine znali s kojim sredstvima raspolažu te je kao prioritet navela izradu proračuna za sljedeću godinu.

"Izrazito sam nezadovoljna činjenicom da su se zadnjih pet godina događala velika kašnjenja u isplatama. Toga više neće biti. Apsolutni je prioritet da svi ljudi koji rade u kulturi što ranije, odmah na početku godine znaju s kakvim novcem raspolažu", rekla je novinarima nova ministrica kulture dodavši da se proračun za kulturu sigurno neće smanjivati.

Sada najprije treba završiti ovu godinu, vidjeti sve ugovore i programe kako bi se oni realizirali, te staviti naglasak na to da sva vijeća odrade svoje poslove na vrijeme da se ugovori za sve korisnike za sljedeću godinu realiziraju odmah u siječnju, a napravit ćemo i podlogu za strategiju razvoja kulture da znamo gdje počinjemo od siječnja, rekla je Obuljen Koržinek.

"Od ministrice očekujemo da o kulturi vodi računa bez ideoloških stremljenja"

Kulturnjaci 2016. smatraju da nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima iznimno relevantnu biografiju za tu dužnost te od nje očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, ali i da revidira odluke koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnoga društva.

"Ministrica Obuljen ima iznimno relevantnu biografiju za to mjesto i mišljenja smo da o njezinu imenovanju treba suditi upravo onako kako je i sama rekla, po njezinim djelima", smatraju članovi inicijative Kulturnjaci 2016.

Od nje, kako su naveli, očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, i da joj pristupi kao prostoru koji nadilazi okvire isključivo nacionalnoga, u kojem se kulturom gradi otvorenost i sloboda te potiču kreativnost i heterogenost različitih utjecaja.

"Pred ministricom Obuljen zahtjevan je posao s obzirom na loše stanje u resoru kulture, no, prije svega trebalo bi usmjeriti snage na provedbu revizije odluka koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnog društva, potom na povećanje proračuna za kulturu, te nastavak decentralizacije u upravljanju kulturnim sektorom", ističu Kulturnjaci.

Inicijativa podsjeća i na svoje zahtjeve predstavljene na konferenciji za tisak u srpnju, a u kojima stoji da od osobe koja upravlja Ministarstvom kulture očekuju dobro poznavanje višeslojnog i osjetljivog sustava kulturnoga i umjetničkog stvaranja, te da svojim radom i zalaganjem pridonosi njegovu razvoju i poboljšanju.

"Isto tako smatramo da je od izuzetne važnosti da djelovanje ministrice ili ministra bude zasnovano na dijalogu s kulturnim radnicima te na uvažavanju njihovih prijedloga i zahtjeva temeljenih na iskustvu rada u institucionalnom i nezavisnom kulturnom sektoru", poručuju Kulturnjaci 2016. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se