Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana od tragedije

'Niku je ubila policija i sustav koji ne funkcionira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan, prije godinu dana, uz ubojstvo Ivane Hodak, Hrvatsku je već kroz rano jutro potresla još jedna tragedija. Od kobnog metka na zagrebačkom Srebrnjaku stradala je 17-godišnja Nika Deković.

Dva su ubojstva tog kobnog 6. listopada potresla Hrvatsku. Nika Deković tog je jutra krenula u školu, ali tamo nikada nije stigla. Osam godina stariji Andrija Jauk presreo je tinejdžericu na autobusnoj stanici, ubio je, a zatim presudio i sebi. No, Policija je ubojstvo 17-ogodišnje Nike mogla spriječiti. Ubojica, zaštitar Andrija Jauk, nije smio imati pištolj. U policiji danas priznaju kako nisu bili dovoljno uporni da mu oružje na vrijeme i oduzmu. Nikini roditelji najavljuju tužbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Život bez zagrljaja 'Ubija nas pomisao da samo novac dijeli našu Niku od života dostojnog čovjeka' Slika nije dostupna Život u različitim uvjetima Studentski život u roditeljskom domu vs. život u studentskom domu

Za roditelje 17-godišnje Nike, život kao da je stao. Bol, kažu, ne mogu opisati riječima, a od njezinih se fotografija ne odvajaju. Zaštitaru Sokol Marića, mlada se djevojka dopala još dok je prodavala novine pored zgrade, koju je osiguravao. Ona mu nije uzvratila ljubav. U oproštajnom pismu otkrio je da su bili više od prijatelja. Činjenica da on nije smio imati oružje, obitelj je bacila u očaj.

'Zašto ne priznaju krivicu?'

'Oni su šizorfeničaru dali pištolj. Nije nju ubio Andrija Jauk, ubila ju je policija i ovaj sustav koji ne funkcionira', rekao nam je Krešimir Deković, otac ubijene Nike. Dozvolu za oružje dobio je na temelju starog liječničkog nalaza iz 2006. godine. No, pregledi psihijatrice, iz kolovoza prošle godine, ukazivali su da mu se stanje pogoršavalo. Nije bio psihički stabilan, a dva tjedna prije brutalnog zločina, i Jaukovog priznanja da se naoružao, liječnica traži od policije da mu pištolj hitno oduzmu. Čak 15 dana, nisu ga uspjeli pronaći.

'Zašto ne priznaju i ne kažu krivi smo, nismo ga našli', pita se Nikin otac. Unatoč takvom policijskom priznanju, pojedinci za očite i brojne propuste neće biti kažnjeni. 'Nije bilo moguće utvrditi neku konkretnu odgovornost policijskih službenika', objasnila nam je Aleksandra Ljuba, glasnogovornica PU zagrebačke. Nikini roditelji kazneno su prijavili policiju, a tužit će i državu. MUP-ov odgovor uoči godišnjice smrti, da će ubuduće educirati svoje djelatnike, slomio ih je. Institucije su, pita li ih se, itekako zakazale, od liječnika do policajaca. Da su svi u lancu na vrijeme reagirali, i Nika i Andrija, sada bi bili živi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene