Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VladU optužio za pogodovanje

Grmoja o novom vlasniku Badela: "To je tipična hrvatska privatizacijska muljaža"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mostov zastupnik Nikola Grmoja ustvrdio je u utorak u Hrvatskom saboru kako je nekoć respektabilna tvrtka Badel "nestala u šaci malog Meteora iz Đakova" zahvaljujući pogodovanju države, premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića i bivšeg Todorićeva direktora Darka Kneza.

Operacija počinje tako što Knez u svibnju 2016. za 18 milijuna kuna kupuje 25 posto dionica Meteora, mjesec dana kasnije "tijelo pod izravnom ingerencijom ministra Marića" otpisuje 107 milijuna kuna Badelovih dugova prema državi, a u veljači ove godine, "pod pokroviteljstvom i uz pogodovanje Plenkovićeve Vlade" preuzima Badel 1862, premda je ponuda slovačkog alkoholnog diva bila peterostruko izdašnija, rekao je Grmoja nakon stanke.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Predstavili program Grmoja: ''Čudnovata je ta priča oko propucavanja Turudićeva automobila'' Nikola Grmoja - 1 je li se dogovorio s Milanovićem? Grmoja u Dnevniku Nove TV otkrio: "Da sam znao da će se to dogoditi, ne bih to napravio"

"Tako je Badel, tvrtka vlasnik značajnih nekretnina, u veljači ove godine dobio novog vlasnika - đakovačku grupu Meteor, novokomponiranu tvrtku u vlasništvu bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Ante Raspudića i bivšeg Todorićeva direktora Darka Kneza", ustvrdio je Mostov zastupnik.

Zapitao je zašto su Plenkovićevi ministri prepustili Badel slabijem ponuđaču u tobože otvorenoj tržišnoj utakmici. Prihvaćena je ponuda od svega 30 milijuna kuna, koju je Meteor platio Badelu u gotovini, vjerovnicima će isplatiti 150 milijuna kuna u razdoblju između pet i osam godina, a 200 milijuna kuna dugova pretvorit će u vlasnički kapital.

Druga ponuda za preuzimanje Badela iznosila je 370 milijuna kuna, 115 milijuna vjerovnicima odmah u gotovini, a 89 milijuna ulaganja u proizvodnju.

I nepismenima je jasno čija je ponuda bila bolja za radnike, vjerovnike i Badel, pa ipak Meteor grupa dobila je vjetar u leđa Plenkovićeve Vlade, ustvrdio je Grmoja i ustvrdio da je "u ime te tipične hrvatske privatizacijske muljaže u rukama HDZ-ovih stranačkih kolega završila zlatna koka Badel". (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene