Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezao situaciju s istragom u Agrokoru

Grmoja iznio ozbiljne optužbe: "Očito se netko boji što ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa rade"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja iznio je teške optužbe na račun premijera Andreja Plenkovića nakon smjene trojice MOST-ovih ministara.

Gospodine Grmoja, doista turbulentan i buran dan. Kako će se Most dalje postaviti, koji će vam biti idući potezi?

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Predstavili program Grmoja: ''Čudnovata je ta priča oko propucavanja Turudićeva automobila'' Nikola Grmoja - 1 je li se dogovorio s Milanovićem? Grmoja u Dnevniku Nove TV otkrio: "Da sam znao da će se to dogoditi, ne bih to napravio"

"Da, ovo je bio iznenađujuć dan i za nas. Mi smo upoznali predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade s našim stavom oko ministra Zdravka Marića. Očekivali smo da se ministar Marić sam povuče, jer je postao uteg za ovu Vladu. Ja sam prije nekoliko dana podsjetio na stav sadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a, kad smo imali situaciju u prošloj Vladi gdje se tražio odlazak predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi Vlada nastavila s radom".

Vi ste rekli da možda ipak nećete "presuditi" Mariću bez nekakvih detaljnijih s njim...

"Iamo je g. Petrov mislim razgovore s ministrom Marićem. Oni su upoznati s našim stavom".

Kada i zašto ste se predomislili?

"Nismo se mi predomislili. Mi smo HDZ upoznali sa svojim stavom prije 7 dana. Oni znaju za naš stav, kao korektni partneri nismo ga željeli komunicirati u javnosti, izazivati bilo kakvu krizu Vlade, nego smo upoznali korektno partnere s tim i očekivali njihove poteze. Premijer je očito ispred stabilnosti Vlade izabrao ministra Marića i odlučio je rušiti Vladu ovim današnjim potezom".

A koji su vaši idući potezi?

"Mi i dalje djelujemo ovdje u Hrvatskom saboru, naši ministri nastavljaju raditi svoj posao dok ne budu opozvani ovdje gdje su i dobili povjerenje - u Hrvatskom saboru".

Jedna suluda situacija...

"Pa, situacija je neuobičajena. Ali nismo mi doveli do te situacije. To je plod onoga što je premijer napravio. Poslao je izvješća o razrješenju ministara, što je u potpunosti protuustavno. Nisam ustavni stručnjak, ali vidim da se svi ustavni stručnjaci slažu oko toga da ministri mogu biti opozvani, tj. da novi ministri mogu dobiti povjerenje jedino u Hrvatskom saboru".

Hoćete li tražiti neko mišljenje od Ustavnog suda?

"Ako dođe do ustavne krize tražit ćemo mišljenje Ustavnog suda, da se očituje o ovoj situaciji".

Čini se da ne možete s nikim. Prošle godine je pala Oreškovićeva Vlada, sad opet kriza Vlade s Plenkovićem...

"Mi možemo sa svima onima koji žele transparentno i pošteno upravljati Hrvatskom. Činjenica je da su po prvi put počele određene istrage u Agrokoru".

Mislite da je ovo što je Plenković napravio povezano s istragama u Agrokoru?

"Zanimljivo je da je donesena odluka o razrješenju ministara MOST-a i da ta odluka stupa na snagu odmah. Očito se netko boji što ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa rade, tj. namjeravaju napraviti".

Boji li se Plenković onda toga?

"Ne znam tko se boji toga i koji krugovi su utjecali na ovakvu odluku".

Znači Plenković je pod nečijim utjecajem da zaustavi gospodina Orepića?

"To ćete trebati pitati premijera Plenkovića zašto je donio ovakvu odluku. Po meni, potpuno ishitreno".

Jeste li vi možda za preslagivanja s ljevicom?

"Mi nismo za nikakva preslagivanja. Postojala je, ja se nadam da i dalje postoji, saborska većina. Ako tu saborsku većinu, odnosno Vladu premijer Plenković sruši, onda ćemo vidjeti što i kako dalje".

Mislite li da je realno da on okupi većinu?

"On je to već najavio. Sad ćemo vidjeti kako će se izjasniti određeni zastupnici. Mene zanima kako će izjasniti kandidat Živog zida za gradonačelnika Zagreba Ivan Lovrinović koji je sudjelovao u preslagivanju i prošli put s Karamarkom, zanima me kako će se izjasniti HNS koji stalno koketira s HDZ-om i želi biti dio vladajuće većine kako bi zaštitio svoje kadrove u HEP-u i drugim javnim tvrtkama, zanima me što će reći i ostali zastupnici i onda ćemo vidjeti ima li on tu većinu".

Ako je ne bude imao - novi izbori i novi trošak. Ponovno.

"Da, ali mi za to nismo odgovorni. Mi ne želimo nove izbore".

Tu se sad prebacuje odgovornost s Plenkovića na Petrova...

"Ne, ne prebacuje se. Mi tražimo da ministar Marić, za kojeg svatko u Hrvastkoj zna da ne može biti istina ono što on tvrdi da nije znao što se događa u Agrokoru... Ako nije znao onda nije dovoljno stručan, a ako je znao onda smo isto u problemu. Isto tako, ministar koji ne može sudjelovati u donošenju niti jedne važne odluke koja se tiče Agrokora. Podsjetit ću vas, u Hrvatskom saboru sam jedini zastupnik koji je upozorio na to da ministar Marić unutar porezne reforme planira smanjiti oporezivanje nesrazmjera imovine s 42 posto na 39 posto i tražio povećanje. On je to prihvatio, ali nije prihvatio, tj. smanjio je rokove u kojima se to može istraživati. Sada meni sve to baca jedno novo svjetlo na ministra Marića".

To ste mogli prije prigovoriti, bili ste u Vladi...

"Prigovarali smo".  

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene