Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez reakcije

Nijedna institucija ne pita koji bilježnici ne provjeravaju što ovjeravaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U više od tjedan dana, otkada je ekipa Provjerenog dokazala kako javni bilježnici ne provjeravaju potpise koje ovjeravaju i naplaćuju niti jedna državna institucija nije se zainteresirala za ovo šokantno otkriće.

Na naše uporne upite o kontroli javnih bilježnika, iz ministarstva pravosuđa šturi odgovor o tome kako oni nadziru njihov rad.  Prošlo je tjedan dana od kad smo skrivenom kamerom otišli kod troje javnih bilježnika i zatražili punomoć na imovinu druge osobe, potpisali se njegovim imenom i na kraju odšetali s dozvolom za prodaju nekoliko tisuća eura vrijednog tuđeg automobila.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

>> VIDEO: Za 'savršeno' falsificiran dokument, bilježnik nije odgovoran

'Vi mi date osobnu iskaznicu, a na toj osobnoj iskaznici je stvarno osoba koja je Marko Markić, a vi ste Pero Perić i niste promijenili osobnu iskaznicu. Ja sam previdio da vi niste ta osoba, potpis je drugačiji, slika je drugačija i to je grubi previd. Jasno je da će javni bilježnik odgovarati', tvrdi predsjednik komore Ivan Maleković.

Branko Plenča, načelnik odjela za upravne poslove iz MUP-a kaže kako bilježnici trivijalno rade provjeru. 'Ako vi dođete s osobnom, vi morate pogledati osobu i vidjeti je li to ta osoba, jer ako vam je nešto sumnjivo morate tražiti provjeru od MUP-a', objasnio je.

Nezainteresirane institucije

Ministarstvo pravosuđa sukladno navedenoj zakonskoj odredbi provodi nadzor nad radom javnih bilježnika, a također postupa i po pritužbama i predstavkama građana Iz priopćenja Ministarstva pravosuđa Nakon svega, niti jedna državna institucija nije nas nazvala i pitala tko su ti javni bilježnici i gdje se to dogodilo. Hoće li biti pokrenut postupak protiv bilježnika, pitali smo javnobilježničku komoru koji su poručili da će razmotriti postupanje bilježnika koji su navodno snimljeni u propustu te da će odlučiti o eventualnom pokretanju postupka.

Nakon toga i ministarstvo pravosuđa koje kaže kako obavlja nadzor nad radom bilježnika ne želi reći hoće li doći do istrage. 'Ministarstvo pravosuđa sukladno navedenoj zakonskoj odredbi provodi nadzor nad radom javnih bilježnika, a također postupa i po pritužbama i predstavkama građana u svezi rada pojedinog javnog bilježnika', poručili su priopćenjem.

Doista je nužno što prije mijenjati zakon i osigurati dodatan način provjere identiteta u uredima javnih bilježnika jer nadležne institucije pravog rješenja očito još uvijek nemaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene