Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Nije izabrano mandatno povjerenstvo

Nije uspjelo konstituiranje vukovarskoga Gradskog vijeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko vijeće Vukovara nije se konstituiralo na današnjoj sjednici jer nije izabrano mandatno povjerenstvo za koje je glasovalo 12 od 24 gradska vijećnika.

Članove za mandatno povjerenstvo predložili su klubovi vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića, koji u Gradskome vijeću imaju 12 vijećnika, ali pošto je devet vijećnika SDP-a glasovalo protiv, a trojica vijećnika SDSS-a bila suzdržana, prijedlog nije dobio većinu glasova, te Gradsko vijeće nije konstituirano.

Po riječima predsjednika vukovarskoga SDP-a Željka Pinjuha, u roku od 30 dana treba se održati nova konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Do tada bi, rekao je novinarima nakon prekida sjednice, sve gradske službe trebale normalno raditi.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

>> Saborski odbor zaključio: Odluku o posebnom pijetetu može donijeti samo Gradsko vijeće

'Proračun grada za 2013. godinu prihvaćen je i sve ono što se iz njega financira nije upitno bez obzira na to što nije sastavljeno Gradsko vijeće', rekao je Pinjuh.

Po mišljenju predsjednika kluba vijećnika HDZ-a u Gradskome vijeću Ivana Penave, 'hrvatska država omogućila je uz pomoć hrvatskih zakona da se od Vukovara stvori grad slučaj'. Ustvrdio je kako je u Vukovaru na djelu 'politički inženjering koji je omogućio da pobjednička koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčevića nema većinu u Vijeću iako je osvojila najviše vijećničkih mandata'.

Na izborima za vukovarsko Gradsko vijeće u kojem je trebao biti 21 vijećnik koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčevića osvojila je ukupno 11 mandata, koalicija sa SDP-om na čelu osam, a dva vijećnička mandata osvojio je SDSS. No, kako Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje da u Gradskom vijeću mora biti najmanje trećina vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine, s lista koalicija s HDZ-om i SDP-om na čelu te liste SDSS-a, u Gradsko vijeće imenovan je još po jedan pripadnik te nacionalne manjine, čime je broj vijećnika dosegnuo 24.

Vijećnika HDZ-a Pilipa Karaulu zanimalo je na početku konstiturirajuće sjednice Gradskoga vijeća na osnovi kojih je 'brojki' u Gradskome vijeću čak sedam pripadnika srpske nacionalne manjine. Odgovorio mu je vijećnik SDP-a Goran Bošnjak, koji je ujedno i predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekavši kako je prvi put broj pripadnika nacionalnih manjina odredilo Ministarstvo uprave.

'Na osnovi kojih 'brojki' je to učinjeno, to morate pitati ministra uprave, ali vjerojatno je to učinjeno na osnovi popisa stanovništva', rekao je Bošnjak. Predsjednik kluba vijećnika SDSS-a Srđan Milaković izjavio je novinarima da je kriterije o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina odredio Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojima, kako je rekao, nisu zadovoljni ni u SDSS-u.

'Vukovarskome HDZ-u međutim Ustavni zakon nije smetao i uspješno se njime koristio kad je na svoju izbornu listu stavljao kandidate srpske nacionalnosti i time izravno pridonio povećanju broja vijećnika u Gradskome vijeću', rekao je Milaković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene