Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svakog sata jedan umre

Nije teško, a spašava živote: Biste li znali reanimirati osobu koja ne diše?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj od iznenadnog srčanog zastoja u samo jednom danu umru 24 osobe. Te crne brojke mogle bi biti manje kada bi se unesrećenoj osobi na vrijeme pružila pomoć. A to može svatko od nas. Da biste to učinili, ne morate biti liječnik ili medicinska sestra. Postupak reanimacije nije težak.

Postupak reanimacije je jednostavan. Najprije provjeravamo diše li osoba. Zabacujemo joj glavu i u trajanju od 10 sekundi gledamo prsni koš. Ako osoba ne diše, počinjemo snažno stiskati 30 puta prsni koš. A nakon 30 kompresija ponovno joj zabacujemo glavu, stišćemo nos i upušemo 2 puta zrak. I opet idemo s kompresijom.

Pročitajte i ovo Tragedija na maratonu - 2 Obdukcija u tijeku Detalji strašne tragedije na plivačkom maratonu: "U jednom trenu kad se okrenula na leđa..." Slika nije dostupna Beba preživjela pola sata bez kisika

Karlo Gržan imao je sreću što je njegov prijatelj Hrvoje na vrijeme reagirao. 'Nakon tuluma krenuli smo se družiti s curama i na parkiralištu sam se srušio', kaže Karlo.

Doživio srčani udar dok je reanimirao pacijenta koji je imao srčani udar

'Reanimirao sam ga ja mislim 6-7 minuta sve dok nije Hitna došla. Ja sam bio sretniji nego on u svakom slučaju, jer ipak spasiti život nekom čovjeku je poseban osjećaj, a prijatelju još ljepši', kaže Karlov prijatelj Hrvoje Jutriša.

U Hrvatskoj svakih sat vremena od srčanog zastoja umre jedna osoba. 'Početak masaže osobe koja se srušila i koja ne diše bi morala biti odmah. Ukoliko je ona u 2-3 minute, šanse za preživljavanje su jako velike. Slomljena rebra nisu neki veliki problem, jer su to i redovite komplikacije masaže srca', kaže dr. Alen Protić, dopredsjednik Hrvatskog društva za reanimatologiju.

Svatko od nas uz samo malo hrabrosti može postati heroj i spasiti nečiji život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene