Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasavaju i proračun

'Nije svejedno tko sjedi u Europskom parlamentu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok u Hrvatskoj traje izborna šutnja, u dijaspori su izbori za 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu već počeli. U Hrvatskoj se birališta otvaraju sutra u 7 ujutro

Dijaspora od danas bira 12 hrvatskih predstavnika za europski parlament. Birališta na Novom Zelandu i u Australiji već su zatvorena, a glasovanje cijeli dan traje i u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

U državnom izbornom povjerenstvu poručuju sve je spremno i za glasovanje u Hrvatskoj. One bez važećih dokumenata pozivaju da se prije odlaska na biralište registriraju u državnim uredima za upravu koji će sutra toga raditi cijeli dan. 'Svi ostali trebaju donijeti bilo koji identifikacijski dokument s fotografijom ali službeni naravno od osobne iskaznice, vojne iskaznice, vozačke dozvole, putovnice', kazao je Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a.

Hrvatska će prvi put glasovati i za liste i za kandidate. 'Mogućnost odabira svog preferiranog kandidata unutar pojedine liste, to je nešto što smatramo da je budućnost, da će povećati političku odgovornost svih izabranih predstavnika ali i motiviranost građana', kazala je Vanja Škorić iz Gonga.

>> Evo što trebate znati prije izlaska na izbore za EU parlament

Zabuna kako glasovati ne bi smjelo biti jer uz usmenu uputu ona će biti istaknuta i na glasačkom listiću. 'U dojnjem desnom uglu vidjet će većim slovima napisanu važnu napomenu, uputu o načinu glasovanja', kazao je Hrvatin.

Kad budu izabrani, hrvatski europarlamentarci zajedno će s ostalima dizati ruke za odluke koje će se odražavati i na život u Hrvatskoj. 'Europski parlament je s postojećim ugovorima od lisabonskog ugovora do sad postigao vrlo visoku funkciju unutar političkog života europske Unije', kazao je Hrvoje Špehar s Fakulteta političkih znanosti.

Europski parlament sudjeluje u kreiranju zakona Unije. Nadzire rad Europske komisije te imenuje njezine članove. Kao najvažnija funkcija svakako je izglasavanje zajedničkog europskog proračuna.

'Oni mogu odbiti ili dodati neke od stavki, neke od velikih područja financiranja, a to onda opet ima direktno utjecaja na projekte ili nekakve razvojne momente koji će se financirati i u Hrvatskoj. Dakle, nije svejedno tko sjedi u europskom parlamentu', kazala je Škorić.

Dodajmo još da je Gong priopćio da, do 17:30 sati ,prvi dan na biralištima u inozemstvu prolazi bez dojava o nepravilnostima, a u Hrvatskoj se poštuje izborna šutnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene