Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darko Petričić na sudu poručio

'Nije mi bila namjera oklevetati Mesića , moje su izjave u dobroj vjeri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politolog i publicist Darko Petričić izjavio je danas u svojoj obrani i završnim riječima da mu nije bila namjera oklevetati bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji ga je tužio za klevetu zbog izjave da je njegovu kampanju financirala albanska mafija, dok je predstavnik tužitelja zatražio kaznu od 150 dohodaka.

'Sve moje izjave iznesene su u dobroj vjeri i s ciljem objektivnog informiranja javnosti', rekao je Petričić na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu koji će presudu u tom slučaju objaviti 29. ožujka.Petričić je najavio da će tužiti Mesića zbog njegovog lažnog iskaza o novcu iseljenika.

Ustvrdio je kako je točno da je u  emisiji javne televizije Dossier voditeljice Ane Jelinić govorio o vezi između političke strukture i mafijaške organizacije ali je dodao da pritom nije mislio osobno na Mesića već općenito na politiku jer se radi o svjetskom trendu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćno oslobođen Sud: Petričić nije oklevetao Mesića Slika nije dostupna Odbacio veze s mafijom Ekskluzivne snimke: Mesić na sudu

>> Ekskluzivne snimke: Mesić na sudu

Kazao je također da je istražujući otkrio da je Mesić povezan s albanskim lobijem jer su s njim tijekom kampanje i nakon pobjede na izborima bili u neposrednoj vezi brojni pripadnici albanskog naroda. Zaključio je da tolika koncentracija osoba jedne narodnosti potvrđuje njegove teze o vezama s pripadnicima albanskog lobija koji su imali značajan utjecaj na Mesića.

Petričić je međutim ustvrdio da u medijima nije spominjao da je Mesić povezan s albanskom mafijom već da mu je to pitanje postavio voditelj u intervjuu tjedna Radija 101 u kojem je gostovao u povodu izlaska svoje knjige Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije.

Objasnio je da je Mesić kao tužitelj inzistirao na tome da se koristi termin mafija a da je on govorio o lobiju, što je legalan način političkog utjecaja. Za tvrdnju da je Mesić među tri, četiri najbogatija čovjeka u Hrvatskoj, Petrićić je rekao da ju je temeljio na navodima iz knjige Bankarska mafija u kojoj je autor Domagoj Margetić naveo da je Mesić u prvoj kampanji dobio 20 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

'Petričić je ustvrdio da nije imao nikakve zle namjere naštetiti Mesiću. Nisam imao namjeru klevetanja i vrijeđanja Mesića te mi je žao ako je to tako shvatio', kazao je Petričić. Ustvrdio je da su se u medijima objavljene izjave odnosile na dijelove njegove knjige koja se temeljila na izjavama izvora u čiju je istinitost povjerovao iz opravdanih razloga.

Na upit zastupniku tužitelja, rekao je da nije kontaktirao Mesića kako bi provjerio istinitost navoda jer je znao da bi to bilo gubljenje vremena. Dodao je da se nije radilo o novinskom članku nego knjizi.

Mesićev zastupnik zatražio je da se Petričića kazni sa 150 dnevnih dohodaka, što iznosi oko 27.000 kuna, jer je, kako je rekao, u postupku dokazano da je Petričić postupao s ciljem klevetanja te nije dokazao istinitost svojih navoda kao ni da je Mesićevu kampanju financirao albanski lobi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene