454756
454756
454756
454756
454756

NIJE DOBRO Na ljestvici kompetetivnosti od nas je u Europi lošija samo Grčka

  • , 25.10.2016., 12:07
  • Autor:
  • komentara

Na skupu stranih ulagača, predstavljena je Bijela knjiga investicija 2016. te je istaknuto kako po broju stranih direktnih ulaganja nemamo dobar rezultat.

 
 
 
 
Boris Vujčić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Boris Vujčić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Tijekom predstavljanja Bijele knjige investicija 2016., guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da loše stojimo. ''Drugi smo odozada po broju stranih direktnih ulaganja od svih zemalja EU-a. Nije baš neki rezultat'', rekao je Vujčić.

Pojašnjava da su, od 2002. godine do početka krize, FDI tvrtke, odnosno strani ulagači sudjelovali s 15 posto u ukupnom hrvatskom izvozu, a danas je ta brojka nezamjetna.

Na ljestvici kompetitivnosti smo drugi najlošiji u Europi, lošija je samo Grčka.

''Druga smo najnekompetitivnija zemlja u EU-u što se tiče poreza, iza nas je samo Slovenija. Porezi kod nas imaju tendenciju rasta i to strani investitori vide'', kaže Vujčić.

Na predstavljanju Bijele knjige bio je i ekonomski analitičar Hrvoje Stojić. ''Pravne nesigurnosti, porezi, parafiskalni nameti, javna administracija, trzište rada, pristup kapitalu - glavna su područja koja zanimaju strane ulagače', rekao je Stojić.

Od 1993. do danas stranih ulaganja u Hrvatsku bilo je 29,7 milijardi eura.

Prema anketi Svjetskog gospodarskog foruma u 2016., najteži problemi za poslovnu i investicijsku klimu u Hrvatskoj su pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada, dostupnost financiranja.

Predlaže se, između ostalog, i poboljšanje primjene zakona u cijelom gospodarstvu, unaprjeđenje kvalitete i vjerodostojnosti inspekcijskih aktivnosti kako bi se zaštitili interesi poduzeća u skladu s njihovim obvezama i generirati pozitivno ozračje prema vlasti od strane svih relevantnih strana.

Da privučemo strana ulaganja trebali bi više poraditi na poslovnoj klimi i konkurentnosti zemlje, kaže Vujčić, jer Hrvatska u velikom broju pokazatelja tu zaostaje za zemljama srednje i srednjeistočne Europe.

''Prepreke za ulaganja i trgovine su još uvijek relativno visoke'', kaže Vujčić te dodaje da je tržište rada djelomično liberalizirano što se tiče trajnih ugovora o radu, ali što se tiče privremenih još uvijek smo nestabilni, dok nam je obrazovni sustav takav da većina zemalja iz EU-a ima bolje rezultate na testovima.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se