Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad na nedoređeno

'Nigdje nije teže dobiti otkaz nego u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesu li Hrvati lijeni, malo rade i potkradaju poslodavce? To je jedna slika koja se često može čuti od poslodavca. Radnici pak tvrde kako ih zakoni ne štite, a poslodavci ne plaćaju ni ono što moraju.

Te dvije priče nikada se neće pomiriti, baš kao i pokušaj Vlade da zakone o radu približe europskima. Sindikati tvrde lakše će se dobivati otkaz, a poslodavci poručuju da je hrvatskim radnicima nemoguće dati otkaz. Radovi na rekonstrukciji zakona o radu nikako da se pomaknu s mrtve točke. 25 spornih dijelova prevelika je barijera. 'Od rada na određeno, preraspodjele radnog vremena, plaćenog dopusta i cijelog niza stvari koje treba otvarati i o kojima treba ozbiljno dogovarati', rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata. Za danas zakazan sastanak odgođen je na neodređeno. Poslodavci smatraju da je sadašnji zakon prerigorozan. Nigdje nije teže dobiti otkaz nego u Hrvatskoj, tvrde.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

'Gotovo nemoguće pred sudovima dokazati da je nekom radniku potrebno dati otkaz'

Stručnjaci kažu da nije problem u zakonima, nego u sudskoj praksi. 'Gotovo je nemoguće pred sudovima dokazati da je nekom radniku potrebno dati otkaz. Iz tog razloga je strah poslodavaca od zaključivanja ugovora na neodređeno velik, jer ih to praktički onemogućava u smanjenju broja radnika', rekao je Josip Mikulić, stručnjak za radno pravo. Da je lakše dati otkaz, bilo bi tvrde poslodavci i više zapošljavanja na neodređeno. 'Nigdje u svijetu ne postoje ozbiljne studije koje bi dokazivale izravnu vezu ako se olakšano otpušta da se olakšano i zapošljava. S druge strane ZoR je pokušao zaštiti hrvatskog radnika, ali hrvatski radnik u velikoj mjeri zapravo nije zaštićen. U sindikatima se ljute na priče da su hrvatski radnici lijeni. Tko je, kažu adekvatno plaćen i ima sposobno vodstvo sigurno neće zabušavati na poslu. Dokazuju to kažu i zadovoljni poslodavci naših gastarbajtera. Svaka medalja ima dvije strane, pa tako i ova u sporu između poslodavaca i sindikata, a istina je kao i uvijek negdje na sredini.

Hrvatski radnik je:

  • Previše zaštićen
  • Dovoljno zaštićen
  • Nije zaštićen uopće

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene