Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, večeras u 22:30

Ni ne znate da vozite projektil od 3 i pol tone!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeli ste s prijateljima u automobil i krenuli na kavu nekoliko ulica dalje. Jeste li čekali da svi zavežu pojas?

Vozite se gradom 50 km/h. Netko vam oduzme prednost, zaletite se u automobil ispred sebe ili vam netko prepriječi put.  Vaš prijatelj koji sjedi na stražnjem sjedalu nije vezan. Ako je riječ o čovjeku koji teži 75 kilograma, on će tijekom sudara nastaviti brzinom 50 km/h prema vama i prednjem staklu, ali će zbog brzine kretanja sada težiti otprilike 3 i pol tone! Podaci su to koje je Centar za sigurnu vožnju podijelio s ekipom Provjerenog.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Ilustracija Kroz Liku Divljao po cesti brzinom od 230km/h, evo kakvu je kaznu dobio

"Broj jedan u sigurnosti u prometu je pojas! Znači 1958. na '59. kad je patentiran i učvršćen u tri točke, do danas je po statistici broj 1! Kad mi koji se bavimo sigurnosti u prometu čujemo da je netko preživio prometnu nesreću i nije bio vezan, i sad priča da se ne treba vezati jer je on preživio zato jer nije bio vezan, mi to zovemo birtijska priča i ništa više", kaže Ivo Markanović, trener sigurne vožnje.

Ali nisu nevezani suputnici jedini kojima se pri sudaru težina poveća čak do 60 puta. Ne smijemo zaboraviti ni predmete koje se nalaze u automobilu - knjige, torbe, lopte, mobiteli.

"Vrlo teško ozljede mogu napraviti, kao što je fraktura lubanje", priča dr. Pandak koja ima 20 godina iskustva kao liječnica u timu hitne pomoći. Predmeti koji nas tijekom sudara pogode često mogu pridonijeti ostalim ozljedama i tako naše stanje dodatno pogoršati.

Koje su posljedice nevezivanja u automobilu i vožnje s neučvršćenim predmetima, doznajte u Provjerenom večeras u 22:30!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene