Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

'Težak život'

Ni 20 milijardi eura iz EU fondova nisu ih spasili od krize...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugal je uz pomoć europskih fondova samo u posljednjih sedam godina iz europskih fondova povukao oko 20 milijardi eura.

Većinu toga novca uložili su u obrazovanje. No danas su suočeni s najvećom nezaposlenošću u posljednjih 25 godina. Ipak, 23-godišnji Carlos Rodrigues učitelj glazbe, za razliku od svojih vršnjaka posao je dobio odmah nakon diplome. 'Vrlo sam sretan jer imam posao', rekao je Carlos. On radi u eko školi. Izgrađena je novcem iz EU fondova. Umjesto cigle i drveta graditelji su koristili recikliranu plastiku.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje

'Osim što odlično izgleda, jer svi misle da je riječ o egzotičnom drvetu, pročelje od reciklirane plastike izvrstan je izolator topline i buke', rekao je Jose Pereira iz Eko-škole Oeiras. Najviše europskoga novca Portugalci su uložili upravo u obrazovanje.

U zadnjih sedam godina Portugal je iz EU fondova povukao 20 milijardi eura. No, na žalost taj novac Portugal nije spasio od krize. U ovom trenutku svaki peti Portugalac je u potrazi za poslom.

>> Mjere štednje u Portugalu: Radni tjedan trajat će 40 umjesto 35 sati

I baš kad je ulaganje u obrazovanje trebalo dati rezultate u gospodarstvu i u Portugal je stigla globalna kriza. 'Plaće su nam ostale iste, a život je sve skuplji. Nije lako živjeti u Portugalu', rekao je Joao Pedro Dos Santos Figueiredo, vozač autobusa. Uz velika odricanja Joao Pedro može zaraditi do 1.000 eura. 'Ako radim 25 dana u mjesecu. To nije lako, ni meni ni mojoj obitelji', rekao je Joao.

Prosječna plaća je 500 eura. Mladi dizajneri zarađuju dvostruko. 'Naše je tržište malo tako da poslove moramo tražiti na europskom tržištu kako bismo povećali svoju produktivnost. No, problem je prodati', rekao je Julio Martines, vlasnik tvrtke za industrijski dizajn.

Bez europskoga novca gospodarska slika Portugala bila bi i lošija. 'Naš BDP po stanovniku bio bi 2,4 posto niži da nije novca iz Kohezijskih fondova', kaže Duarte Rodrigues, koordinator za EU fondove.

Iako stara članica Unije, Portugal u mnogo čemu podsjeća na Hrvatsku. Uz prirodne ljepote njegov su najveći potencijal ljudi. 'Nastojim razmišljati pozitivno, s poslom ili bez njega', rekao je Carlos. 20 posto studenata nakon diplome napušta Portugal. Zadržati ih može samo posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene