Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NHS traži hitno sazivanje sjednice Povjerenstva za praćenje cijena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zatražio je od predsjednika Vlade Ive Sanadera hitno sazivanje sastanka Povjerenstva za praćenje cijena, s obzirom na najnovije poskupljenje goriva te najavljeno poskupljenje električne energije.

Podsjećajući u pismu premijera da su sastanak Povjerenstva zatražili i prije dva tjedna nakon tadašnjeg poskupljenja goriva i najava rasta cijena kruha, Sever pita premijera Sanadera zar još uvijek ne smatra potrebnim hitno sazvati sastanak tog Povjerenstva.

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje

U NHS-u drže da će pravi val poskupljenja i slabljenje kupovne moći hrvatske građane tek pogoditi u ovoj godini pa je nužno hitno osmisliti protumjere.

'Iako se Hrvatska može podičiti svojim rekorderom u ronjenju na dah, većini građana sve češće i sve više nedostaje zraka za izdržati ova potonuća. Doista je nužno hitno sazvati sjednice Povjerenstva za praćenje cijena i Povjerenstava za energetiku i hranu kako većinu građana te iste cijene ne bi udavile prije nego li se bilo kakve ozbiljnije mjere i pokušaju donijeti', navodi Sever.

Sever smatra da nam ne mogu biti utjeha tvrdnje da isti problemi muče i građane EU, jer se oni s poskupljenjem goriva i hrane lakše nose s obzirom na njihovu veću kupovnu moć.

Posljednji rezultati Gfk analize o kupovnoj moći u 40 europskih zemalja u 2007. pokazali da hrvatski građani žive gore i teže nego li godinu ranije. Hrvatska je prema rezultatima te analize sa 27. pala na 29. mjesto sa neto dohotkom od 4565 eura po stanovniku.

Najbolje stoje Švicarska i Lihtenštajn s 27.521 eurom neto dohotka. Susjedna Slovenija zauzela je 20. mjesto s 8851, a Madžarska je na 24. mjestu s 5462 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene