Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarne zapljene

Iza trgovine ljudima, drogom i oružjem smjestila se ova kriminalna aktivnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezakonita trgovina rijetkim vrstama jedna je od najunosnijih kriminalnih aktivnosti, a prošle godine na našim granicama je zaplijenjeno 450 takvih primjeraka. Svjetski dan divljih vrsta obilježen je u zagrebačkom Zoološkom vrtu, gdje takve žive zaplijenjene većinom i završavaju.

'Ilegalna trgovina divljim vrstama nalazi na visokom četvrtom mjestu, iza trgovine ljudima drogom i oružjem i procjenjuje se između 100 i 150 milijardi kuna na svjetskoj razini', kaže Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša.

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Vuk - 2 Udruge upozoravaju Uhićen splitski psihijatar zbog mučenja 67 pasa i dva vuka: "Kakvi su to ljudi? To su neljudi!"

Neke životinje postaju kućni ljubimci, neke specijaliteti, neke suveniri, neke odjevni predmeti. Njihovi organi pak postaju lijekovi, poput mljevenog roga nosoroga, koji navodno liječi tumore i kilogram roga je skuplji od kilograma zlata. Ili pak medvjeđe žući koja, navodno, liječi oči.

Jedna od bizarnijih hrvatskih zaplijena bile su papige u čarapama, svaka vrijedna 1000 eura.

Zaplijenili trofeje strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta

'Takve životinje su vrlo često u lošem stanju, izgladnjele, pothlađene, onda naši timaritelji i biolozi stupaju na scenu i zbrinjavaju takve vrste', kaže Davorka Maljković, ravnateljica zagrebačkog Zoološkog vrta.

Teško se brinuti za divlju životinju, iako se mnogima čini prestižno. One moraju imati adekvatne uvjete, a u stanu od 50 kvadrata to baš i nije moguće.

A napuštanje skupocjenog ljubimca mogao bi biti dodatni trošak. Kazne su naime od 5 do 15 tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene