Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZASJEDA PREDSJEDNIŠTVO

Nezadovoljstvo u SDP-u sve glasnije i glasnije: Što o svemu kaže vrh stranke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SDP-u trenutačno zasjeda Predsjedništvo stranke, a njihov zadatak nije nimalo lak.

Lokalni izbori glavna su tema svih političkih stranaka. U SDP-u trenutačno zasjeda predsjedništvo stranke, s nimalo lakim zadatkom - analizirati stanje u stranci pred izbore.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

Sve su glasnije kritike nezadovoljnih SDP-ovaca oko načina izlaska na izbore pod novim stranačkim vodstvom. Nezadovoljstvo u SDP-u postaje sve glasnije i sve javnije. Što o tome kaže vrh stranke?

Nezadovoljnih je sve više, sve su glasniji i za koji dan svi će oni imati ime i prezime, više neće biti "neslužbeni izvori". Već sada su neki iskočili i počeli javno kritizirati taktiku za lokalne izbore u pojedinim sredinama. Iako danas prva točka dnevnog reda nisu lokalni izbori, najviše će se o tome govoriti. Nezadovoljni su SDP-ovci zbog nekoliko sredina: primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji planira podržati Mostovog Tomislava Panenića, s kojim je u kombinaciji Vladimir Iljkić iz Stožera za zaštitu Vukovara, koji je prosvjedovao protiv SDP-ove Vlade i samog SDP-a. Problem je i što u Šibeniku kao kandidat za dogradonačelnika pojavljuje donedavni HDZ-ovac.

Problem je i Zagreb, ne točno, odnosno ne samo potpora Anki Mrak Taritaš za gradonačelnicu, već činjenica da treba napraviti i listu za Skupštinu. SDP najvjerojatnije neće imati svoju listu već će biti s HNS-ovom, što znači da će imati manje svojih zastupnika u Skupštini. Danas su javno o tome neki progovorili, a Peđa Grbin tu će temu otvoriti danas na Predsjedništvu. Evo što je rekao u razgovoru s Tatjanom Krajač.

 

Lokalni izbori su jedna od tema predsjedništva. Koji će biti vaš stav o svemu što se događa u posljednje vrijeme? Imamo Vukovarsko-srijemsku županiju, potpora gospodinu Paneniću s kojim ide gospodin Iljkić iz vukovarskog stožera. S druge strane u Šibeniku čovjek koji je donedavni HDZ-ovac dogradonačelnik. Zagreb, hoće li ići zajednička lista i hoće li na njoj biti mjesta za dovoljno SDP-ovaca. Izgleda kao da SDP radi protiv sebe.

 

Naravno, s obzirom da su nam lokalni izbori ne pred vratima, nego ovdje, to će biti jedna od glavnih ako ne i najglavnija tema današnjeg predsjedništva. U pravu ste. Postoje određeni problemi, vi znate da mi u SDP-u njegujemo načelo da lokalne organizacije same odlučuju o tome kako će nastupiti na lokalnim izboriam, ali da, neke stvari su tu da bi se o njima raspravilo i da probamo dobiti odgovore što nam upravo ove dvije situacije koje ste spomenuli u Šibeniku i Vukovarsko - srijemskoj županiji donose kao SDP u cjelini.

Što ćete vi u ime predsjedništva zatražiti?

Kao član predsjedništva zatražit ću određena objašnjenja i naravno ovisno o tome poduzet će se daljni koraci, ako kolege daju uvjerljivo objašnjenje zašto je to dobro nemam nikakvog razloga ne podržati i prihvatiti takav stav.

Mislite li vi osobno da je to dobro?

U ovom trenutku na temelju onih informacija koje imam ne čini mi se da se u slučaju i Šibenika i Vukovarsko-srijemske županije radi o osobama koje njeguju i podržavaju one stavove i one vrijednosti koje su SDP-u do sada uvijek bile bitne.

Ima li središnjica stranke taktiku za izbore?

Lokalne sredine imaju pravo odlučivati o svojoj taktici za izbore, no smjernice bi trebala davati središnjica stranke. Zato se mnogi pitaju ima li uopće središnjica stranke i predsjednik Davor Bernardić taktiku za ove lokalne izbore. Kakav će biti zaključak, vidjet ćemo nakon sjednice Predsjedništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene