458007
458007
458007
458007
458007

NEZADOVOLJNI TRETMANOM DRŽAVE Izvoznici žele svoje ministarstvo

  • , 23.11.2016., 07:25
  • Autor:
  • komentara

U osam mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla za 58 milijardi i 100 milijuna kuna, ali i uvezla za 96 milijardi i 200 milijuna kuna.

 
 
 
 
Izvoznici nezadovoljni statusom (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Izvoznici nezadovoljni statusom (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Hrvatski izvoznici nisu zadovoljni kako ih država tretira. Ističu da njihova proizvodnja i rad čine Hrvatsku bogatijom zemljom pa od Vlade traže veću podršku i posebno ministarstvo za izvoz. Sve što ih muči rekli su i ministru financija na jučerašnjem poslovnom skupu udruge Hrvatski izvoznici.

"Sigurno bi trebalo ministarstvo za izvoz. Mi koji proizvodimo i izvozimo van, ona novostvorena vrijednost ostaje u zemlji, znači naša zemlja je za taj iznos bogatija", rekao je Vjekoslav Majetić iz Dokinga, tvrtke koja je za više od 700 tisuća eura prodala višenamjenski stroj za razminiranje austrijskoj vojsci. Kamion i stroj sa šmrkom za djelovanje u kriznim situacijama prodali su policiji jedne države u jugoistočnoj Aziji. Kao i drugi izvoznici, ni u Dokingu nisu zadovoljni kako država tretira izvoznike.

U osam mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla za 58 milijardi i 100 milijuna kuna, ali i uvezla za 96 milijardi i 200 milijuna kuna. Najveći je bio izvoz strojeva i prijevoznih sredstva. Najviše smo izvezli u Italiju. Izvoznici nisu zadovoljni tečajnom politikom pa traže da Vlada i HNB zajednički pronađu rješenje.

"Prije svega da to bude jasno svima kako i na koji način se formira tečaj, da mi znamo kad možemo očekivati promjene tog tečaja, da se možemo tome prilagoditi", kaže Darinko Bago iz udruge Hrvatski izvoznici.

Traže i bolju gospodarsku diplomaciju. Iz tvrtke koja posluje s arapskim državama ističu da su njihovi turisti veliki potrošači, ali Hrvatska na primjer nema veleposlanstvo u Dubaiju.

"Pedeset i pet tisuća Emiraćana je prošle godine posjetilo Veliku Britaniju. U prosjeku su trošili 15 tisuća funti, što je 825 milijuna funti kapitala koji je došao samo iz Emirata", kazao je Petar Galović, direktor tvrtke Arabco.

Iako izvoz i dalje raste, taj rast znatno je usporio u odnosu na protekle dvije godine.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se