Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Akcija na Facebooku

Nezadovoljni će studenti u menzama jesti samo kolače?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Facebooku je osvanula grupa s pozivom studentima na bojkot konzumiranja hrane u studentskim menzama. Akcija je zamišljena tako da studenti, umjesto uobičajenih, a odnedavno skupljih, menija uzmu samo kolače.

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta donijelo novi Pravilnik o studentskoj prehrani, kojim je povećana cijena menija u studentskim menzama sa 16,70 na 22,60 kuna (studenti uz korištenje iksice umjesto 4,40 plaćaju 6,50 kuna), u studentskoj su se populaciji javile kritičari, od kojih neki najavljuju i prosvjedne akcije.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija podaci UN-a Rastu cijene hrane, poskupjelo meso, mlijeko, mliječni proizvodi... Slika nije dostupna Nezadovoljni Učitelji vikali Jovanoviću: To je sramota!

>> MZOS: Pravilnik o prehrani korak u pomoći najpotrebnijima

Jedna od takvih osvanula je na Facebooku, na kojem je osnovana grupa pod nazivom 'Dajte nam kolače!'. Fotografija koja ilustrira spomenutu grupu je ona francuske kraljice Marije Antoanete, koja je do danas ponajviše ostala upamćena po izreci koja joj se pripisuje, a glasi: 'Ako nemaju kruha, neka jedu kolače'.

Na što se svodi akcija? Pokretači grupe sve studente pozivaju da u srijedu, 9. listopada, cijeloga dana bojkotiraju prehranu u studentskim menzama. 'Cijelog dana će trajati bojkot s time da ćemo samo uzimati kolače te zanemariti sve ostalo što će biti ponuđeno u menzama', stoji u opisu grupe.

'Možda dođe do situacije da u pojedinim menzama budete morali platiti cjelokupni meni, ali vas pozivamo da u srijedu bez obzira na cijenu sudjelujete u akciji. Jer kao što [ste] se mogli uvjeriti ovih dana u menzama, hrana je ostala ista, dobili smo "menije" te se zna dogoditi da samo jedno jelo bude ponuđeno, a zapravo bi u ponudi trebala biti 3 menija kao što je istaknuto na papiru koji se nalazi na početku reda', navode u Facebook grupi.

Napominju da je jedan od glavnih navedenih razloga za poskupljenje - uvođenje zdravije prehrane - zapravo krinka za manipulaciju javnosti.

'Npr. ne jedete svinjetinu i uzmete nešto izvan tog menija kao što je govedina koja se nalazi u drugom meniju u kojem se također nalazi i brokula koju isto možda ne jedete! Ovom svojom "zahtjevnom" kombinacijom ste sebi priskrbili ne poskupljenje od 30% nego 100-postotno poskupljenje koje je potpuno suprotno onome što je najavio ministar jer morate platiti oba menija', navode u grupi, čiji se pokretači žale i na 'brze' menze, cijenu vode u boci te nedostatak voća.

U trenutku pisanja ovog članka na poziv na bojkot pozitivno je odgovorilo 1.411 korisnika Facebooka, ali koliki će stvarni odaziv biti vidjet će se tek u srijedu.

Prema informacijama Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u Hrvatskoj je u akademskoj godini 2010./2011., što je najnoviji dostupan podatak, na visokim učilištima bilo upisano gotovo 195.000 studenata.

Nešto ranije danas, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćenjem je ustvrdilo da je sporni pravilnik pripreman godinu dana, da su u pregovorima sudjelovali studenti i studentski centri te da su ga u javnoj raspravi podržali svi studentski predstavnici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene