Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRMLJAVINSKI PLJUSAK I U ZAGREBU

Zbrajaju se posljedice snažnog nevremena: Na karlovačkom području letjeli krovovi, razbijeni automobili... U Istri vjetar obarao stabla, kiša poplavila prometnice

Boris Štokovac, zapovjednik JVP Umag
Boris Štokovac, zapovjednik JVP Umag DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Boris Štokovac, zapovjednik JVP Umag Galerija 1/1 >>
Jako nevrijeme s tučom u ponedjeljak kasno popodne pogodilo je područje Duge Rese kod Karlovca. Oluja je zahvatila i Istru, a u kasnim večernjim satima grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je i Zagreb.

U ponedjeljak kasno popodne jaka kiša s tučom pogodila je Dugu Resu, Karlovac i okolicu.

Pročitajte i ovo Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 4 obrana od tuče "Jako se bojim, to malo što imam, neka mi uništi - nemam ništa": U Zagorju prijete prosvjedom, zahtjevi su jasni

Prema fotografijama koje je na svojem Facebooku objavila Radio Mrežnica, padali su veći komadi leda, a stradao je i dio zgrade gradske vijećnice kojoj je vjetar otkinuo krovište.

Na terenu su vatrogasci i policija, a iz tamošnjeg DVD-a rekli su za DNEVNIK.hr kako zasad nemaju podataka je li netko ozlijeđen te potvrdili da je oluja odnijela dio krova vijećnice. Kako doznajemo, u nevremenu je oštećeno još nekoliko krovova.

Tuče i jake kiše bilo je i Karlovcu, a društvenim mrežama već su se počele širiti objave o štetama na vrtovima i poljima zbog krupne tuče. Neki građani javljaju i kako im je tuča porazbijala prozore.

Iz Centra 193 izvijestili su kako je u Karlovcu i Dugoj Resi stotinjak intervencija na sanaciji oštećenih kuća i na uklanjanju polomljenih grana s prometnica. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković rekao je Hini da je znatno oštećeno najmanje 35 krovova u Karlovcu i 15 u Dugoj Resi, te vatrogasci rade na sprječavanju većih šteta svugdje gdje je to moguće. Angažirane su sve snage na terenu Karlovca i Duge Rese, ali i vatrogasna vozila s ljestvama za rad na visini iz Ogulina i Slunja, da bi se krovovi mogli prekrili.

Između ostalog užurbano se radi na prekrivanju krova na zgradi dugoreške vijećnice, u koje je prodrla obilna kiša. Snažn pljusak je mjestimice bio praćen tučom razne veličine, ponegdje i veličine jajeta, te su razbijena vjetrobranska stakla i karoserije mnogih automobila, ali i crijepovi kuća.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Josip Ribar rekao je Hini da se šteta utvrđuje, da će ujutro na Stožeru imati više podataka nego sada, ali da primjerice za sada zna da je u Karlovcu tuča uništila šest automobila.

“Naravno da tek sutra očekujemo prijave šteta, posebno na poljoprivredi. Ako budu pojedine općine i gradovi imali izravnu štetu od nevremena veću od 20 posto svojih izvornih proračunskih prihoda, bit će proglašeno stanje prirodne nepogode, ali za sada nam nisu poznati pravi razmjeri štete”, rekao je Ribar.

Zagreb prošao bolje, ali ipak ne bez problema

U kasnim večernjim satima olujno nevrijeme s grmljavinom pogodilo je i Zagreb, koji je nedavno imao problema s poplavama. Kako pokazuju snimci na društvenim mrežama, ovaj put bilo je znatno bolje, ali neke su točke, poput Škorpikove, ipak "zaplivale". 

Miramarska je večeras ostala prohodna, kao i pothodnik kod Glavnog kolodvora, no na nekim mjestima u gradu iz šahtova su izbijale oborinske vode. U Facebook grupi Moj Zagreb građani su objavili fotografije iz kojih je vidljivo kako iz šahtova u Nazorovoj kod Britanca izlazi velika količina vode, a vode je bila i na prometnici u Vukomercu.

Nevrijeme i u Istri

Snažno nevrijeme praćeno kišom, pljuskovima s grmljavinom te jakim vjetrom pogodilo je u ponedjeljak navečer i Istru, posebno zapadnu obale istarskog poluotoka, odnosno područje Umaga i Poreča

U Večernjim je vijestima reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar o šteti u Umagu razgovarala sa zapovjednikom tamošnje Javne vatrogasne postrojbe, Borisom Štokavcom.

"Do sad smo odradili oko 60 intervencija, a 10 intervencija je još u tijeku. Na terenu je u ovom trenutku oko 60 ljudi", rekao je Štokavac.

"Stradali su krovovi, dimnjaci, pretežno veća stabla koja su se srušila i oštetila veći broj vozila i kuća. Na svu sreću, svo to nevrijeme je prošlo bez ljudskih žrtava", dodao je.

Štokavac je također rekao da će tijekom noći biti sanirana opasnije šteta, a da će se tijekom narednih dana sanirati manja šteta: "Dosad smo sanirali oko 35 kuća i drugih objekata koji su bili u opasnosti, a uklonili smo većinu stabala koja su pala na prometnice."

Nakon što je tijekom dana na području Istre bilo lokalnih pljuskova, kasno poslijepodne razvio se snažan sustav na moru, koji je zahvatio Italiju te šire riječko područje, a predvečer je stiglo i u Istru, navode iz istarskog meteo portala Istramet.

U Novigradu i Taru od siline nevremena srušena su brojna stabla i prometni znakovi, a na Umag se sručilo olujno nevrijeme uz vjetar brzine oko 150 km/h praćeno pijavicama.

U Poreču je pak stablo palo točno na čekaonicu na autobusnoj stanici i smrskalo ju, no na sreću nitko nije stradao. Iako su obilne oborine diljem Istre preplavile prometnice, u policiji kažu da većih problema u prometu nije bilo.

Po prognozi meteorologa, na kopnu će idućih dana biti oblačno s kišom i pljuskovima, lokalno i obilnom oborinom. Prolazno će puhati i jak sjeverni vjetar, a temperatura će biti osjetno niža, osobito u srijedu. U četvrtak će doći do razvedravanja i opet će biti malo toplije. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene