Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u prometu

Brojne nesreće zbog nevremena, u busu pet ozlijeđenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bura, snijeg i led paralizirali su danas Dalmaciju.

U dvije autobusne nesreće koje su se dogodile danas na hrvatskim cestama pet je osoba ozlijeđeno. Autobus javnoga gradskog prijevoznika Prometa iz Splita prevrnuo se oko 14 sati kod Vrbe, mjesta u blizini Muća, a po prvim informacijama, petero je ozlijeđenih, izvijestila je splitska policija. U autobusu je u trenutku nesreće bilo desetak putnika, a kako je rekla glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj, pet je osoba ozlijeđeno i vozilima Hitne pomoći prevezeno u splitski Klinički bolnički centar. Policija je na mjestu nesreće i obavlja očevid kako bi se utvrdilo zašto se autobus prevrnuo.

Pročitajte i ovo Snijeg poharao Pakistan Razorni učinci VIDEO Poharala ih snježna oluja, među poginulima 22 djece: Uništene kuće, naselja bez struje Slika nije dostupna Povratak zime VIDEO: Jaka bura, minus, snijega i do pola metra

Rano jutros s ceste kod Kapele, u blizini Pirovca skliznuo je i autobus Čazmatransa, no nitko od putnika nije ozlijeđen, potvrdila je glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor. Autobus je na raskrižje kod Kapele stigao iz smjera Zadra, a s ceste je skliznuo zbog poledice i neprilagođene brzine. U njemu je bilo troje putnika, no nitko nije ozlijeđen. Vrlo brzo na istom je mjestu, zbog poledice na kolniku i neprilagođene brzine, s ceste skliznula cisterna za prijevoz fekalija, pri čemu je udarila u rasvjetni stup i okrenula se na krov.

U toj nesreći lakše su ozlijeđeni vozač i suvozač, a cisterna se zaustavila u blizini Čazmatransova autobusa. Šibenska policija navodi da okoliš nije onečišćen jer fekalije nisu iscurile iz cisterne. U tijeku je izvlačenje autobusa i cisterne te je privremeno zatvorena ta dionica jadranske magistrale, a promet se preusmjerava preko županijskih cesta, priopćila je šibenska policija.

Zbog leda i bure u Šibeniku otkazana nastava

Zbog poledice i niskih temperatura danas nema nastave u šibenskim osnovnim školama. U školama u kojima je jutros nastava ipak počela ravnateljima je savjetovano da prekinu nastavu i djecu puste kući, izvijestila je šibenska Gradska uprava. U srednjim školama u Šibeniku nastave neće biti u poslijepodnevnoj smjeni, potvrdila je pročelnica Županijskog odjela za društvene djelatnosti Dijana Ercegović.

Zbog poledice, posla je imala i šibenska Hitna služba. Zbog padova i prijeloma kostiju, prijepodne je pomoć zatražilo petero Šibenčana. Jaka bura i poledica uzrokovali su i kašnjenje gradskih autobusa, a zbog bure nije isplovio ni brod prema otoku Žirju. Na šibensko-kninskom zbog nevremena se dogodilo i osam prometnih nesreća, uglavnom s materijalnom štetom. Do kraja dana očekuje se da će šibenski gradski i županijski uredi za prosvjetu odlučiti o tome hoće li sutra u školama biti nastave. To će, kako kažu, ovisiti o vremenskim prilikama, a meteorolozi do kraja dana najavljuju pad temperature, jaku buru te kišu, susnježicu i snijeg.

Snijeg, bura i led otežavaju promet

Zbog bure i zimskih uvjeta za sav je promet zatvorena dionica autoceste A 1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D 8) i državna cesta D 506 Dobroselo- Mazin, javio je Hrvatski autoklub u 10 sati.

Snijeg, a ponegdje i bura, otežavaju prometovanje na sjevernom i srednjem Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji i Dalmaciji. U Dalmaciji povremeno pada i ledena kiša (Šibenik, Obrovac, Biograd na moru). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama još nema slobodnog pravca kojim mogu prometovati iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, dok autocestom A 6, Rijeka-Zagreb, mogu voziti iz Istre i Hrvatskog primorja prema unutrašnjosti, a u smjeru Rijeke ne mogu. Od 7 sati, autocesta A 6 Rijeka-Zagreb, samo u smjeru Zagreba, otvorena je za sav promet. Dionicom između čvorova Delnice i Kikovica, u smjeru Rijeke, još je zabrana prometa za: teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog olujnih udara vjetra.


Od 9 sati, na autocesti A 3 Bregana-Lipovac, zbog prepriječenog teretnog vozila kod čvora Velika Kopanica (251. +600 km) u smjeru Zagreba, prometuju samo osobna vozila. Ostala vozila se isključuju kod čvora Babina Greda i voze obilazno do čvora Velika Kopanica gdje se ponovno spajaju na autocestu. U smjeru Lipovca promet teče nesmetano. Jadranskom magistralom od Bakra do Senja (D 8) zabrana je za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina). Krčkim mostom i dionicom autoceste A 7 Orehovica-Sveti Kuzam zabrana je za l. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle). Paškim mostom i državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag prometuju samo osobna vozila.

Posebice oprezno treba voziti na dionicama autoceste A 1: čvor Gospić-čvor Sveti Rok, te Zadar-Skradin-Prgomet-Bisko- Ravča, brzina je ponegdje ograničena na 40 km/h. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja. Na cestama u gorju, kao i duž Jadranske (D 8) i Ličke (D 1) magistrale mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na više cesta u Gorskom kotaru, Lici, na državnoj D 27 Gračac - Obrovac, te na svim županijskim i lokalnim cestama na širem području Benkovca. U Hrvatskom primorju zabrana je na D 8 Rupa - Matulji, D 66 Brestova - Matulji,

D 100 Porozina - Cres, D101 Merag - D 100, na cestama na otoku Cresu, na županijskim i lokalnim cestama u zaleđu Novog Vinodolskog te na širem riječkom području (na području općina Matulji, Viškovo, Klana, Opatija, Mošćenička Draga i Kastav). U dalmatinsko zaleđu riječ je o cestama D 62 Vrgorac - Metković - Mali Prolog, D 513 Ploče - Mali Prolog, ŽC 6208 Vrgorac - Staševica i na brzoj cesti Ploče-Kobiljača. Državnom cestom Dvor-Hrvatska Kostajnica-Jasenovac (D 47), prometuju samo osobna vozila i autobusi. Na graničnim prijelazima promet je rijedak. Trajekt na relaciji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse. U prekidu su katamaranske linije: Split-Vis i Split-Hvar-Korčula-Lastovo. Ostali trajekti i katamarani plove redovito i nema posebnih ograničenja.
 

Autobusi iz Dalmacije kasne zbog nevremena

Zbog bure i zimskih uvjeta na cestama, autobusi koji dolaze u Zagreb iz smjera Dalmacije kasne od tri do četiri sata, doznaje se na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru. Najviše su kasnili noćni i jutarnji autobusi koji su autocestom vozili iz Zadra i Splita te oni koji su državnom cestom stigli iz Šibenika, Knina i Drniša. Autobusi koji dolaze iz Rijeke preko Gorskog kotara nisu kasnili, a kašnjenja nije bilo ni u željezničkom ni u zrakoplovnom prometu, podaci su od 10 sati. HAK je tada izvijestio kako su zbog bure i zimskih uvjeta dionica autoceste A 1 između čvorova Sv. Roka i Maslenice, Paški most, jadranska magistrala (D 8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene i državna cesta D 506 Dobroselo-Mazin zatvoreni za sav promet.

Snijeg, a ponegdje i bura, otežavaju prometovanje na sjevernom i srednjem Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji i Dalmaciji. U Dalmaciji povremeno pada i ledena kiša (Šibenik, Obrovac, Biograd na moru). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama još nema slobodnog pravca kojim mogu prometovati iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, dok autocestom A 6, Rijeka-Zagreb, mogu voziti iz Istre i Hrvatskog primorja prema unutrašnjosti, a u smjeru Rijeke ne mogu. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene