Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže od Vlade da ne ponavlja pogreške prethodnika

Nevladine udruge traže izmjenu zakona o policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladine udruge osudile su danas privođenje nenasilnih mljekara prosvjednika, zauzevši se za izmjene u Zakon o policiji koje će osigurati 'jasno i nedvosmisleno postupak izmještanja nenasilnih prosvjednika'.

'Predloženi amandmani na Zakon o policiji, budu li prihvaćeni, bit će na dobrobit svih obespravljenih građana i građanki RH koji žele koristiti svoje temeljno demokratsko pravo na javno okupljanje i nenasilni prosvjed', navode u današnjem priopćenju Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava, Dragan Zelić iz GONG-a i Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Udruge od nove vlade traže da ne ponavlja pogreške prethodnika te očekuju unošenje izmjena u Zakon o policiji, sukladno komentarima organizacija civilnoga društva, koje drže da je ključno u novi Zakon o policiji uvrsti policijsku ovlast izmještanja. Udruge navode da je policijski odgovor na prosvjed mljekara bilo privođenje, čime je 'nastavljena loša praksa u postupanju policije prema nenasilnim prosvjednicima. Ovim činom prava prosvjednika još su jednom prekršena te se ponovno dogodio slučaj sličan 'Varšavskoj ulici', ocjenjuju organizacije.

Podsjećaju da se nakon masovnog privođenja građana koji su prosvjedovali u slučaju 'Varšavska' razvila javna rasprava o postupanju policije, uz osudu velikog broja javnih osoba, zbog neprimjerenog djelovanja represivnog aparata. Čak su i visoki policijski dužnosnici u javnoj raspravi organiziranoj na razini Grada Zagreba tvrdili kako nisu imali zakonske ovlasti izmještanja prosvjednika, već su ih morali privoditi u policijsku postaju. Stoga, organizacije civilnoga društva drže da je ključno u novi Zakon o policiji uvrsti policijsku ovlast izmještanja

Ukazali su i na, kako pišu, neistinitost tvrdnje bivše predsjednice vlade Jadranke Kosor koja je jučer u Hrvatskom saboru ustvrdila kako 'njezina' vlada nikada nije privodila prosvjednike tijekom noći. 'Podsjećamo gospođu Kosor na privođenje 23-oje mirnih prosvjednika u Varšavskoj ulici tijekom noći s 10. na 11. veljače 2010. Jednako je tako krajnje neprimjerena osuda privođenja prosvjednika mljekara koju je uputio zastupnik Tomislav Karamarko budući da je upravo on, kao ministar unutarnjih poslova, uspostavio lošu praksu rada policije da privodi i uhićuje nenasilne prosvjednike', navode predstavnici pet organizacija civilnoga društva. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene