Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Nevladine udruge podsjećaju na civilne žrtve u Medačkom džepu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije 14 godina završilo je povlačenje Hrvatske vojske iz Medačkog džepa, a tim su povodom četiri nevladine udruge objavile izjavu za javnost u kojoj podsjećaju na civilne žrtve te akcije i traže utvrđivanje kaznene i političke odgovornosti.

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek podsjećaju kako je cilja akcije bio osloboditi dio okupiranog šireg područja Divosela, Čitluka i Počitelja kako bi se zaustavilo kontinuirane topničke napada na Gospić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Na leševima civila iz Medačkog džepa bilo je tragova mučenja i masakriranja" Slika nije dostupna Suđenje Ademi-Norac: Svjedočili Srbi s područja Medačkog džepa

"Sama je akcija provedena brzo i stanovnicima Gospića omogućila je ostvarivanje prava na sigurniji život, jer su nakon akcije granatiranja prestala. Na žalost, kod provođenja vojne operacije nije se postupalo prema propisima mađunarodnog prava te su posljedice spomenutih kršenja bile ljudske i materijalne žrtve", navodi se u priopćenju u kojemu su nevladine udruge objavile imena i prezimena 27 ubijenih osoba, za koje tvrde da su svi bili civili, te dvojice zarobljenih vojnika.

U akciji je, podsjećaju, uništeno i stotinjak kuća i isto toliko
gospodarskih objekata, a stanovništvu koje je napustilo područje pokradena je vrednija pokretna imovina te dijelom pobijena stoka.

"Ove činjenice, kao ni danas pusta razrušena sela, ne smiju biti zaboravljene. ovim putem iskazujemo žaljenje zbog ljudskih žrtava koje su tom prilikom pale i pozivamo da se utvrdi kaznena i politička odgovornost za akciju", stoji na kraju priopćenja četiriju nevladinih udruga, čiji se podaci o žrtvama podudaraju s podacima zagrebačkog tužiteljstva koje je za ratne zločine u Medačkom džepu optužilo dvojicu hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca.

Njima se od sredine lipnja ove godine sudi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene