442538
442538
442538
442538
442538

UVOZIMO SVE ŠTO MOŽEMO I SAMI PROIZVODITI Nevjerojatna činjenica zbog koje se pitamo - dokle tako?

  • , 07.07.2016., 07:54
  • Autor:
  • komentara

Hrana koja se nađe na našim stolovima, uglavnom je hrana s putovnicom, jer je stigla iz uvoza, a s brojkama koje stalno rastu, rastu i iznosi.

 
 
 
 
Uvozno voće, povrće, mlijeko, meso... (Video: Dnevnik Nove TV)
Uvozno voće, povrće, mlijeko, meso... (Video: Dnevnik Nove TV)

Samo prošle godine, uvozno voće i povrće platili smo oko 280 milijuna eura, a u prvom tromjesečju ove godine, meso iz uvoza stajalo nas je više od 65, a mlijeko i mliječni proizvodi 34 milijuna eura.

Zvuči nevjerojatno, ali sve to Hrvatska bi sama mogla proizvoditi.

Na domaćim farmama, zlo i naopako. Mlijeko jeftino, farmeri na koljenima, a uvoz, kažu, posebna priča. 'Vidimo koliko uvoz šteti, već je ugušio kompletnu proizvodnju u Hrvatskoj, od ratarstva, stočarstva, sve je bačeno na koljena zbog uvoza i dampiških cijena', rekao je Mirko Katalenić, proizvođač mlijeka.

U prvom tromjesečju, uvezeno je 52 tisuće tona mlijeka i prerađevina. Ništa ljepša slika ni u sektoru mesa. Uvezena količina: 32 tisuće tona. A pred uvozom strahuju i proizvođači lubenica u dolini Neretve. Tona izvezene lubenice prošle je godine bila 229 eura. Tona uvozne 44 eura skuplja. Pa ne čudi što je za voće i povrće prošle godine plaćeno 281 milijun eura.

Da bi domaću proizvodnju povećala, Hrvatska mora udružiti proizvođače. 'Mora se raditi na tome da oni budu konkurentni i tu ima niz mjera koje pomažu da poljoprivreda bude konkurentna, a to su mjere ruralnog razvoja', kaže Davor Romić, tehnički ministar poljoprivrede.

Obećane strategije poljoprivredne proizvodnje još uvijek nema, ali ima uzroka za rast uvoza. 'Ulaskom Hrvatske u E otvorilo se tržište, carine se primjenjuju zajedničke, a tu je bitna i kupovna moć koja je pala', pojašnjava Dražen Miloloža iz HGK.a, Kupovna moć pala, a potražnja za jeftinijim prehrambenim proizvodima - porasla.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se