Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Danas otvorenje

Neviđene mjere sigurnosti za izložbu u Klovićevim dvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Baš kao u filmovima, pod neviđenim mjerama sigurnosti u Zagreb su stigle umjetnine Julija Klovića. Debelo staklo, senzori, točno određena temperatura i vlaga - samo su dio skupe i zahtjevne izložbe.

Debelo staklo, senzori, nadzorne kamere, točno određena temperatura i vlaga, prigušena svjetla - sve je to potrebno kako bi se nesmetano mogla razgledavati remek-djela našeg poznatog umjetnika Julija Klovića. Prvi put najveći dio njegovih djela predstavljen je na izložbi koja je, prema riječima ravnateljice Klovićevih dvora Marine Viculin, 'najveća izložba Klovićevih djela koja je u Europi napravljena'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od tisuću eksponata Izložba "Katarina Velika, carica svih Rusa" otvorena u Klovićevim dvorima Slika nije dostupna Umrla Marina Viculin Preminula ravnateljica Klovićevih dvora

Neka su djela došla iz najpoznatijih svjetskih muzeja - Louvrea, Britanskog muzeja, pa čak i iz kraljevske zbirke Elizabete II. 'Iz svakog muzeja dolazi po jedan pratitelj. Svako djelo dolazi sa svojim kurirom', izjavila je Marina Viculin.

>> 'Ideologija ljepote' Karima Rashida sutra u MSU-u

Zbog neprocjenjive vrijednosti, djela su zaštićena na najvišoj razini. Za neka su se morale kupiti posebne vitrine koje, kako kaže viša kustosica Klovićevih dvora Jasminka Poklečki Stošić, 'imaju ugrađenu svjetlost, koje imaju taj sigurnosni sistem, sistem alarma'.

Neki su muzeji otišli toliko daleko 'tražeći da debljina stakla vitrina bude 11,5 milimetara. Obično je to 10 mm', dodaje Poklečki Stošić.

Još jedna izložba ostavlja bez daha. I za nju se moralo potruditi da dođe u Hrvatsku. Riječ je o fotografijama svjetski poznatog fotografa Stevea McCurryja. Njegova fotografija afganistanske djevojke poznata je diljem svijeta. 'On sam kaže, on čeka motiv, ako treba i danima dok ne naiđe ono što je u tom trenu interesantno', objašnjava ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

McCurry je jedan od rijetkih fotografa koji na tako dobar način može prikazati ljudske sudbine. Dovoljno je pogledati njihove oči koje pričaju cijelu priču.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene