Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevenka Tuđman opet na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud po drugi je put ukinuo oslobađajuću presudu Nevenki Tuđman, kćeri prvog hrvatskog predsjednika optuženoj da je koristeći svoj društveni položaj i ugled bivšem poslovnom partneru namještala poslove i za to četiri godine dobivala proviziju.

Vrhovni sud usvojio je žalbu USKOK-a, ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovni postupak zagrebačkom Županijskom sudu, koji je u veljači ove godine u ponovljenom suđenju Nevenku Tuđman oslobodio optužbe za protuzakonito posredovanje. Tročlano vijeće Vrhovnog suda odluku je donijelo krajem rujna, a tek je danas objavljena na internetskim stranicama suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevenka Tuđman još se jednom izjasnila da nije kriva Slika nije dostupna Nevenka Tuđman po treći put na optuženičkoj klupi

USKOK se žalio tvrdeći da je prvostupanjski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje jer je nezakonito posredovanje optužene, koja je bivšem poslovnom partneru Igoru Kneževiću 1996. namjestila posao u Ministarstvu znanosti, ocijenio kao dopušten pravni posao pri kojemu je poštivana procedura.

U žalbi je istaknuta i kako je pogrešno utvrđeno da potpisivanje Ugovora o konzaltingu između Kneževićeve tvrtke i Ministarstva ne predstavlja službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti. USKOK, naime, tvrdi da su se na taj ugovor trebale primjenjivati odredbe o javnoj nabavi jer je vrijednost posla bila veća od 200.000 kuna, ali da su u Ministarstvu 'namjerno i svjesno' zaobišli te odredbe.

Vrhovni sud prihvatio je argumente USKOK-a te vratio predmet prvostupanjskom sudu koji ponovno mora izvesti sve već jednom izvedene dokaze, uz obavezu da točno utvrdi vrijednost Kneževićevih usluga, a samim time i je li Ministarstvo bilo obvezno na taj posao primjeniti odredbe o javnoj nabavi.

Nevenka Tuđman i lani je bila nepravomoćno oslobođena, no Vrhovni sud je tu odluku ukinuo, a novi se postupak vodio za samo jednu od nekadašnje četiri točke optužnice.

Na prvom suđenju Knežević, koji je zahvaljujući Nevenki Tuđman u Ministarstvu znanosti postao osoba koja je birala izvođače radova za ugradnju telefonskih centrala na fakultete, čime se bavila i njegov tvrtka, priznao je krivnju, zbog čega je uvjetno osuđen na dvije godine. Na ponovljenom se suđenju stoga pojavio samo kao svjedok i ponovio svoje ranije optužbe.

USKOK, inače, tvrdi da je Nevenka Tuđman od njega primila 980 tisuća kuna provizije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene