Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Lady Al Kaida'

Neuroznanstvenica s MIT-a: Njezino puštanje ISIS je tražio u zamjenu za ubijenog novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aafia Siddiqui služi 86-godišnju kaznu zatvora u teksaškom zatvoru.

Puštanje neuroznanstvenice koja se školovala na MIT-u, teroristice poznatae kao 'lady Al Kaida' bilo je na ISIS-ovoj listi zahtjeva za oslobađanje ubijenog američkog novinara Jamesa Foleya.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednje riječi OTKRIVENO što je rekao novinar prije nego ga je ubio Jihadi John Slika nije dostupna ISTRAGA ZBOG TVITANJA ZBOG 'NASILNIH FOTOGRAFIJA' Kontroverzna političarka na meti istražitelja

Aafia Siddiqui, majka troje djece, je u teksaškom zatvoru na izdržavanju 86-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđena nakon što je uhićena s planovima za masovni napad na SAD.

Pentagon: Islamska država nadilazi sve što smo vidjeli, oni su gori od terorista

Obamina amdinistracija je prema pisanju New York Timesa odbila razmotriti njezino puštanje, kao i davanje 132 milijuna dolara otkupnine.

Siddiqui (42) je pohađala dva sveučilišta u Novoj Engleskoj. Stekla je doktorat na sveučilištu Brandeis, a zatim se obučavala za neuroznanstvenika na MIT-u, piše Daily Mail.

Nakon terorističkih napada 11. rujna bila je na listi najtraženijih zločinaca FBI-ja, nakon što je njezino ime tijekom ispitivanja 2003. spomenuo Khalid Sheikh Mohammed.

Od prvog muža se razvela i vjenčala s Ammarom al-Baluchijem, jednim od mozgova koji je stajao iza napada 9/11. On je inače nećak Khalida Sheikha Mohammeda i služi kaznu u Guantanamu.

Planirala napad na New York?

Siddiqui je uhićena u Afganistanu 2008. godine. Lokalni mještanin naime bio je sumnjičav prema njoj jer je za razliku od većine žena u zemlji bila pismena.

Kada je uhićena, u njezinoj torbici, osim plana za širenje ebole, pronađeni su i planovi o bacanju bombe koja bi bila kombinacija radioaktivnog materijala i konvencionalnog eksploziva te o teoretskom kemijskom oružju koje nekako ne bi ubijalo djecu nego samo odrasle.

Američki general: 'Islamska država mora biti uništena'

U torbi su bila skrivena i dva kilograma toksičnog natrij cijanida te dokumenti s detaljima potencijalnog napada na New York.

Tijekom ispitivanja, dan nakon uhićenja, zgrabila je pušku ostavljenu na stolu i počela pucatti na ispitivače. Ona je promašila, a oni su nju upucali u trbuh.

Autorica Deborah Scroggins o njoj je napisala knjigu u kojoj je naziva 'djetetom s plakata za džihadiste diljem svijeta'.

'Ne čudi me da je ISIS trebao zatražiti njezino puštanje na slobodu, iako je povezana s Al Kaidom, jer žele preuzeti njihove dijelove', rekla je i dodala: 'A ima li boljeg načina da se uspostavi dobra veza nego razmjenom zarobljenika za ikonu džihada'.

Autorica tvrdi da je Siddiqui osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu iako nikada nije naudila nikome i iako nikada nije do kraja razjašnjeno jesu li njezini planovi bili relani ili samo u njezinoj glavi. Suđenje je trajalo 14 dana tijekom siječnja i veljače 2010. godine.

Zbog kazne nasilni protesti

Ona je na suđenju tvrdila da voli i SAD i islam. Iako su odvjetnici tražili blažu kaznu zbog mentalnih problema, sama je rekla da nije paranoična i da se ne slaže s tim.

'Ne želim krvoproliće. Ne želim nesporazume. Stvarno želim mir i kraj ratova', tvrdila je na sudu.

Scroggins je objasnila da je Siddiqui definitivno usko surađivala s najvišim raznima Al Kaide, ali i da je činjenica da nikada nije osuđena za ubojstvo ili ozljeđivanje nekoga. Međutim, postala je prominentna osoba među džihadistima.

Tko je zapravo hladnokrvni ubojica iza crne maske?

Njezina kazna pokrenula je nasilne proteste u rodnom joj Pakistanu. Tisuće prosvjednika palilo je gume u Lahoreu, a policija je nemire gušila suzavce.

Premijer Yousaf Raza Gilani nazvao ju je kćeri nacije i molio američke vlasti da je puste.

A što bi značilo njezino puštanje? Scroggins smatra da je upitno bi li predstavljalo stvarnu prijetnju, ali razmjena bi predstavljala PR katastrofu za Obaminu administraciju, dok bi se na njezino puštanje gledalo kao na veliku pobjedu snaga džihada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene