Obavijesti Video Pretražite Navigacija
burno u novu godinu

Netko se svađa, a netko radi: Dok u SDP-u vrije, ostatak oporbe u akciji

Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
I dok se SDP bavi razlozima pada rejtinga, a o tome će i na sjednici Predsjedništva u petak, u ostalim je strankama puno mirnije.

U SDP-u i dalje vrije. Zbog lošeg rejtinga stranke od samo 19 posto Mirando Mrsić, jedan od najglasnijih kritičara Davora Bernardića, uputio je članovima stranke otvoreno pismo. Od vodstva traži obrazloženje - zašto SDP bilježi sve lošije rezultate. I dok Bernardić na nove kritike ne odgovara, ostatak oporbe u novoj godini priprema nove inicijative.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

Mrsić pismom poziva SDP-ovce na buđenje. Rejting stranke, poručuje, loš je. I traži hitne poteze vodstva. "Smatram da je u okviru statuta potrebno procijeniti koje su nam sve mjere potrebne da rejting SDP-a bude bolji", kazao je Mrsić.

Davor Bernardić ostao je bez komentara. A član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić uzvraća: Mrsić kritizira jer više nije u vodstvu stranke. "Naravno da smo zabrinuti s ovim padom rejtinga i o tome razgovaramo, ali ne način da se odmaže, već pomaže. Kolega Mrsić nam javno nije dao niti jedan prijedlog, već samo iznosi kritike", ustvrdio je Jelušić.

Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Mirando Mrsić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Mrsić ne krije da i dalje želi voditi SDP. Prije nekoliko mjeseci zbog kritika Bernardiću dobio je opomenu pred isključenje. Na pitanje hoće li biti novih sankcija za Mrsića, Jelušić odgovara: "Ja nisam pristalica velikih sankcija, mislim da neki koji stalno izlaze u javnost i govore o stranci, da to više govori o njima". Mrsić je pak kazao: "Ja se ne bojim sankcija za ono što smatram da je konstruktivna kritika, a pismo ne može biti razlog bilo kakvim sankcijama."

I dok se SDP bavi razlozima pada rejtinga, a o tome će i na sjednici Predsjedništva u petak, tih problema nemaju u Živom zidu. Popularnost im raste. Za novu saborsku sjednicu pripremaju novi zakon. "A to je uvođenje minimalne mirovine, koja će iznositi 1000 kuna. Time će se dokinuti smiješne, mizerne mirovine od oko 500 kuna od kojih se ne može živjeti", kazao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Za Most je pak ključna reforma pravosuđa. Predložili su set zakona, kojima žele efikasnije, pravednije i brže sudstvo. "Predstavit ćemo i akcijski plan za rasterećenje poduzetnika. To je onaj pravac u kojem bi, smatramo, Hrvatska trebala ići, ako želimo biti zemlja budućnosti, a ne prošlosti", kaže Božo Petrov, predsjednik Mosta.

U GLAS-u rade na problemu dvostrukog oporezivanja. Predložit će i mjere za lakše zapošljavanje. S IDS-om i strankom Pametno dio su Amsterdamske koalicije. "Dobro surađujemo i to nam je važno da tako idemo i dalje, a naravno da će to u jednom trenutku dobiti i konkretnije okvire", dodala je Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

A u HSS-u se bave lokalnim unutarstranačkim izborima. Inzistirat će, kažu, na promjenama izbornog zakonodavstva. Žele i skratiti saborske praznike, no za to nemaju potrebnu potporu. Zastupnici se odmaraju još puna dva tjedna. Dovoljno da bi izbrusili sve svoje inicijative.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene