Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najčešće greške nautičara

Nesreće na moru ipak se mogu izbjeći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesreće na moru u većini slučajeva mogu se izbjeći, potrebno je samo više opreza i poštivanje osnovnih pomorskih pravila.

Većina sezonskih nautičara ne smatra plovidbu ozbiljnom i na godišnjem odmoru mnogi se previše opuste, stoga valja podsjetiti na nekoliko osnovnih pravila. Vožnja je zabranjena 100 metara od obale i ukoliko niste sigurni koliko ste udaljeni - imajte na umu da su mreže stavljene na 100 metara od kopna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ

Na udaljenosti od 300 metara od obale dozvoljeno je glisiranje s time da se mora obratiti pozornost na druge nautičare i kupače. 'Prolete neki i nije baš tako, ovdje je glisiranje dobro jer su čuli valjda za te prometne nesreće i svi se pridržavaju nekog reda', kaže Milan, nautičar iz Slovenije.
No nisu svaki puta samo nautičari krivi za pomorske nesreće. Poljaci su se uputili više od 500 metara od obale na napušteni otok sa dva luftmadraca.  'Pa mislim da nas nautičari mogu vidjeti, uočljivi smo, pogotovo s ovom bojom madraca', kaže Agnizeska.
Jedno od osnovnih pravila koja očito mnogi sezonski nautičari zaboravljaju je da ukoliko je barka ili brodica u pogonu - voditelj mora biti oba vezno za komandama.

'To glisiranje, ti odlasci, neimanje voditelja brodice sa sobom ili uopće neimanje ispita za voditelja brodice bi nekako bili najčešći prekršaji', upozorava Darko Glažar iz Lučke kapetanije u Rijeci. U brzini se može uživati ne ugrožavajući druge nautičare i kupače. Uz malo truda i opreza - ljetovanje može proći bez nesreća i stresova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene