Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nesporazum na relaciji Čermak - Haag?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana generala Ivana Čermaka, u pisanom očitovanju upućenom u utorak Haškom sudu, objasnila je razloge zbog kojih je general Čermak vjerovao da odluka o njegovu boravku na privremenoj slobodi dopušta kretanje po području županije u kojoj prebiva i ne nalaže mu boravak u uvjetima kućnog pritvora.

Na predraspravnom ročištu održanom u petak pred Haškim sudom, na kojem se raspravljalo je li Čermak poštivao uvjete privremene slobode, pokazalo se da njegovi branitelji i nizozemski sudac Alphons Orie različito tumače odluku o njegovoj privremenoj slobodi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ICTY: Leslie priznao da je bilo znatno više vojnih ciljeva u Kninu Slika nije dostupna Haag: Tužiteljstvo traži odbacivanje prigovora obrane hrvatskih generala

Dok je sudac Orie ustrajavao da se radi o kućnom pritvoru, branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković objašnjavali su da je odlukom Čermaku dopušteno kretanje po širem području.

U podnesku obrana objašnjava da u službenom prijevodu odluke Haškog suda piše "mjesto stanovanja", što u Hrvatskoj ne znači granice vlastitog doma.

U skladu s tim prijevodom, navela je obrana, MUP je obavijestio da je Čermak smije kretati unutar granica Krapinsko-zagorske županije u kojoj prebiva.

Obrana je također napomenula da odredba odluke o privremenoj slobodi, kojom se traži da optuženi za nekoliko dana od eventualnog zaposlenja to prijavi Tajništvu Haškog suda, kao i ime i adresu poslodavca, ne upućuje na to da optuženi mora boraviti u kućnom pritvoru.

"Stoga je optuženi vjerovao da njegovo kretanje nije ograničeno isključivo na njegov dom nego na šire područje", navodi se u očitovanju obrane.

Haški sud koncem siječnja donio je odluku kojom je prošlog četvrtka suspendirao privremenu slobodu za generale Mladena Markača i Ivana Čermaka kako bi mogli nazočiti predraspravnom ročištu prošlog petka u Den Haagu.

Suci su na tom ročištu odlučili Markača sljedeći dan ponovno pustiti na slobodu do početka suđenja, a Čermaka su zadržali u pritvoru, nakon što su ga detaljno ispitali o svim okolnostima u kojima su nastale njegove fotografije na jednoj rođendanskoj proslavi i dočeku Nove godine u Zagrebu te na slalomskoj utrci na Sljemenu, objavljene u hrvatskim medijima i najavili da će tijekom ovog tjedna donijeti odluku o njegovoj slobodi.

Čermak se na sjednici vijeću ispričao za svoju pogrešku ističući da njegov osmogodišnji odnos prema Haškom sudu pokazuje puno uvažavanje te institucije, te kazao kako nije znao da je njegov boravak ograničen na prostor doma i ureda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene