Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dugotrajnih pregovora

Neslužbeno: HDZ i SDP napokon se dogovorili oko povjerenstva i ustavnih sudaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ i SDP, potvrdili su u ponedjeljak neslužbeno izvori iz obje stranke, napokon su postigli dogovor o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i izboru tri suca Ustavnog suda, o čemu bi Sabor trebao glasovati u srijedu ujutro.

Ne dođe li u međuvremenu do promjena, s obzirom na to da je do sada već nekoliko puta objavljivano kako su postigli dogovor, pa bi ipak propao, čelnici klubova dviju stranaka Branko Bačić i Arsen Bauk trebali bi u utorak zajednički objaviti da su se uspjeli usuglasiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Orsat Miljenić Što ako se pokrene kazneni postupak? "Todorić bi iz malo zemalja mogao izbjeći izručenje Hrvatskoj" Slika nije dostupna "Uhićenja oko Agrokora sve izglednija" Todorićev "Dan D": Ako se ne odazove povjerenstvu, ovo su kazne koje može dobiti

U nedjelju je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio da je HDZ spreman sam, bez SDP-a, osnovati istražno povjerenstvo za Agrokor budući da im je za to potrebna natpolovična većina zastupnika, za što imaju dovoljno glasova.

Prema postignutom dogovoru, neslužbeno se doznaje, u srijedu bi se prvo glasovalo o članovima istražnog povjerenstva za Agrokor. Već je ranije usuglašeno da bi u povjerenstvu bili iz HDZ-a Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić, iz redova SDP-a Orsat Miljenić i Gordan Maras, te Nikola Grmoja iz Mosta, Stjepan Čuraj iz HNS-a i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Predsjednik povjerenstva, prema neslužbenim informacijama, bio bi SDP-ov Orsat Miljenić, a s radom bi počelo 30. listopada.

Nakon izbora povjerenstva, glasovalo bi se o tri člana Ustavnog suda. HDZ predlaže dosadašnje ustavne suce Miroslava Šeparovića i Matu Arlovića, dok je SDP predložio Gorana Selanca, aktualnog zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Za izbor ustavnih sudaca potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno 101 zastupnički glas. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene